Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Известният немски оториноларинголог (специалист УНГ) д-р Карл Ото фон Айкен споменава в писма за страха на Хитлер да не загуби гласа си. Швейцарски потомък на един от лекарите на Хитлер публикува писма, в които се описват подробности за лечението на проблеми с гласа на нацисткия диктатор. Откъс от посланието на д-р Карл Ото фон Айкен до братовчедка му Мари Стенеберг публикува вестник NZZ am Sonntag.

Според изданието специалистът по уши, нос и гърло е лекувал Хитлер няколко пъти в продължение на 10 години, като се започне от 1935 г. Писмата, открити от праправнука на лекаря - Роберт Дьопген, разкриват страха на Фюрера от заболяване, което да причини загуба на гласа му. "Ако има нещо лошо, определено трябва да знам", казва диктаторът на лекаря след първата си консултация с него през май 1935 г.

Писмата, автентичността на които е потвърдена от британския историк и специалист по история на Германия Ричард Дж. Евънс, доказват значението, което Хитлер отдава на гласа си, използвайки го, за да намери поддръжници и да получи подкрепа за своя режим. В едно от тях пише, че лекарят е посъветвал Хитлер да отложи операцията за отстраняване на полип след края на речта си, за да даде почивка на гласните си струни.

В писмата си д-р Карл Ото фон Айкен потвърждава, че е лекувал човека, отговорен за смъртта на милиони хора. Според вестника, след края на Втората световна война следователите питат лекаря защо не е убил Хитлер, а оториноларингологът отговаря: "Аз бях негов лекар, а не убиец".

По-рано немският писател Норман Олер, автор на The Total Rush, книга за употребата на кокаин, хероин, морфин и метамфетамин от нацистите, включително и от Адолф Хитлер, казва, че завземането на Франция от Германия през 1940 г. се случва заради наркотици.