Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма извършено престъпление, реши прокуратурата

Рикошет от изстрел, произведен във въздуха от служител на Гранична полиция, убива бежанец край Средец в нощта на 15 октомври 2015 г. Инцидентът под моста на разклона за село Дюлево е първият с фатален край от началото на миграционната вълна у нас. Дотогава и в Европа не е имало случай с разстрелян бежанец.

Случва се по тъмно, когато трима гранични полицаи се опитват да спрат група афганистанци. Около 22 часа е получен сигнал, че близо до Средец, в местността Рибарска среща, се придвижва група от над 50 души с рисков профил на поведение. Мястото, през което афганистанците са пресекли границата, е силно пресечен терен. Пробивът е бил регистриран на интегрираната система за охрана. Системата обаче засича само мястото на пробива, но не и маршрута, по който преминават нарушителите.

Предполага се, че групата е преминала границата в района на селата Долно и Горно Ябълково, след което е тръгнала към Средец. Под мост край Средец тримата униформени попадат на група от 11 нелегални мигранти. Опитват се да ги задържат, но срещат съпротива. Единият служител на МВР стреля във въздуха.

Куршумът обаче се удря в свода на моста, отскача и променяйки траекторията си на движение, попада във врата на един от мигрантите. Убитият е млад мъж около 20-те, без документи за самоличност. Куршумът засяга важен кръвоносен съд и бежанецът издъхва от остра кръвозагуба. Граничарят, произвел изстрела, не е арестуван. Бил сред най-опитните служители, казва тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов.

Бързо става ясно, че това е 42-годишният Вълкан Хамбарлиев от Средец - скромен човек с дълъг стаж в системата, баща на две деца. През 2016 г. прокуратурата прекратява наказателното производство по случая. Според държавното обвинение е налице липса на вина, тъй като в конкретната ситуация граничарят не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на последиците от действията си. Деянието, извършено от Вълкан Хамбарлиев не представлява престъпление, заключава държавното обвинение.