Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Войните са непредсказуеми, но най-вероятно битката в Украйна ще приключи с преговори.

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в пряко включване от Брюксел в Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (КOП27) в египетския курорт Шарм ел Шейх, предаде БРА.

Той поясни, че преговорите зависят от събитията на бойното поле и затова трябва да се постигнат приемливи за Украйна условия. Ако Украйна е силна на бойното поле, ще може да постигне повече в преговорите; ако Украйна приеме исканията на Москва, има опасност от нови руски нападения, добави Столтенберг.

По негови думи руското настояване за възстановяване на зоните на влияние е неприемливо.

Столтенберг добави, че войната в Украйна трябва да спре, защото носи много страдание и най-засегнати са най-бедните хора. Той уточни, че поскъпването на енергията и храните не се дължи на санкциите, наложени от ЕС и държави от алианса, а на това, че Русия използва енергоносителите и достъпа до храна като оръжие. Призоваваме Русия да подкрепя и да продължи да участва в споразумението за износ на украинско зърно, допълни генералният секретар.

Държавите от НАТО и партньорите трябва да продължат помощта за Украйна. Ако Путин победи, ще реши, че с груба военна сила може да постига политически цели, може да го последват други авторитарни лидери, обобщи Столтенберг.