Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водят Ивет Стайкова към съдебнат а зала с белезници на ръцете и пранги на краката.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Водят Ивет Стайкова към съдебнат а зала с белезници на ръцете и пранги на краката. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Опитала да заколи и приятеля си

18-годишната ученичка Ивет Стайкова е зависима от наркотици през последните 4 г., а седмица преди да убие баба си - актрисата Виолета Донева, е намушкала приятеля си Виктор с нож в гърба. Това стана ясно в Софийския градски съд в понеделник. Арестуваната и окована с пранги на краката Ивет помоли за домашен арест, за да може да учи, но магистратите решиха да я задържат под стража.

Трупът на Виолета Донева бе открит на 20 октомври в дома ѝ в столичния кв. “Изток”. Същия ден съседката ѝ и приятелка Радостина я търсила няколко пъти по телефона, но Виолета Донева не отговаряла. Тогава се обадила на сина ѝ Иво. Той влязъл в жилището и открил трупа на майка си в локва кръв.

Криминалистите бързо се насочили към внучката, за която Виолета Донева се грижела и редовно ѝ пращала пари. По маратонките на ученичката, по дънките, блузата и дори бельото ѝ е открита кръвта на баба ѝ, която е била намушкана много пъти с нож. Криминалистите имат и запис от камера, който показва как Ивет напуска блока след убийството. Седмица след престъплението пък домоуправителят на входа намерил нож в градинката пред блока и се обадил на полицията. Според адвокатите на Ивет Стайкова по оръжието няма следи от кръвта на жертвата, нито биологичен материал от клиентката им.

Прокурор Господинов заяви, че е назначена експертиза, но още не е сигурно дали това е ножът, с който е убита актрисата.

Защитниците на момичето поискаха от съда да я освободи под домашен арест и да се назначи психиатрична експертиза, която да определи дали Ивет Стайкова е вменяема. От показанията на родителите, приятелите ѝ, както и на лекари става ясно, че от 4 г. тя системно злоупотребява с наркотици. В месеците преди убийството на баба си Ивет е лежала два пъти в психиатрия. Първият път - след опит за самоубийство. Скочила на релсите на метростанция “Европейски съюз”. След това буйствала във влака от София към Пловдив и е свалена от полицията. Настанили я в единична стая в психиатрията в Пазарджик и я вързали с колани към леглото. Тогава е правено изследване на кръвта ѝ, което показало, че е дрогирана. Освен това е приемана за лечение и в “Пирогов”, след като скочила от изоставен строеж в София, разказаха адвокатите ѝ в съдебната зала. Според тях не е вярно, че Ивет и баба ѝ Виолета са се скарали за пари. Двете били в добри отношения и дори за последно слушали дискове на френския композитор и новатор в електронната музика Жан Мишел-Жар в дома на актрисата.

Седмица преди убийството на Виолета Донева внучката ѝ отново е била в полицията. Тогава приятелят ѝ Виктор се обадил със сигнал, че агресивната тийнейджърка го нападнала и го ранила с нож в гърба. Според прокуратурата Стайкова трябва да е в ареста, защото е извършила убийството в условията на домашно насилие, а това създава опасност за други хора, които ще се грижат за нея.

След ареста тя е настанена в психиатрия, но се държала агресивно и отказвала съдействие за изследването ѝ.

“Моля да ми дадете шанс за живот. Пледирам за домашен арест. Искам да уча и да почета паметта на баба си”, каза ученичката пред съда.