Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йовка Йовчева
Йовка Йовчева

Очите й въздействаха по-силно от гласа й, казва бившата й колежка Райна Дамяни

Борбата на радиоводещата Йовка Йовчева с коварната болест започва преди две години, когато тя е на преглед при мамолог след съмнение, че има мастопатия или някакво друго възпаление на гърдата, посочват от "Дарик".

"Не съм аз тази, която ще ви каже, че имате рак. Но сега ще ви пратя при онкохирург", казала й след мамографията лекарката.

Това било последното нещо, което Йовка очаквала да чуе. Кърмила и тримата си синове, и то дълго. Дори при последните двама, тъй като са породени,

не успяла и пауза да направи

След като излязла от болницата, заплакала, но бързо се съвзела и хукнала към кабинета на онкохирурга. Ракът в лявата й гърда бил голям и вместо операция първо се започнало с лекарства.

Радиоводещата не криела, че води борба с рака, но не искала да го афишира. След първата химиотерапия повикала приятелка да обръсне косата й, за да не се стига до падането на огромни кичури. Още преди процедурата дори си купила перука, за да е подготвена за всичко.

През последните месеци от живота й близките й смятали, че вече са преминали през най-лошото. Имало надежди, че Йовчева е почти излекувана, но един от прегледите показал, че има разсейки в мозъка. Битката започнала отново, а надеждата, че ще се оправи, не я напускала. Въпреки това последното желание на журналистката било да бъде погребана до баща си в Провадия.

"Много съм шокирана от смъртта й – посочва пред "168 часа" бившата колежка на Йовка – Райна Дамяни. - Моля се душата й да отлети спокойна към едни други пространства. До последно вярвах, че ще надделее със силата, която има. Просто ще може да го надвие, но явно не. Това, което не ми дава покой, откакто съм разбрала, е как ще отраснат тези три момчета, които остави.