Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и главният прокурор Иван Гешев се ръкуват преди началото на срещата.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и главният прокурор Иван Гешев се ръкуват преди началото на срещата.

Размениха стрели за мерките срещу пияни и дрогирани шофьори, както и за контрола над райския газ

Остри реплики по повод съдебната реформа си размениха главният прокурор Иван Гешев и депутати от БСП, начело с лидерката Корнелия Нинова. Срещата е част от серията разговори на обвинител № 1 по предлаганата от него реформа в правосъдието.

Гешев вече се срещна с ГЕРБ, ДПС и “Български възход”. От “Демократична България” отказаха разговор и поискаха оставката на главния прокурор. От “Продължаваме промяната” все още нямат официален отговор, но преди ден Настимир Ананиев даде да се разбере, че по-скоро няма да отидат. “Възраждане” все още не са дали отговор.

Няма да допусна, докато съм главен прокурор, политическа намеса в съдебната власт. Историята показва, че това води до репресии, отсече Гешев. Той очерта катастрофална картина след закриването на специализираното правосъдие. Главният прокурор заяви, че иска диалог за битовата престъпност.

Това предизвика Явор Божанков, който го критикува, че прокуратурата много късно се сетила да иска диалог. Прехвърляте проблемите върху законодателството, но не забелязахте кюлчетата и пачките, каза Божанков и обяви, че БСП подкрепя становището на Венецианската комисия за контрол върху главния прокурор. След което поиска оставката му. В отговор Гешев каза, че не се занимава с “жълтини”. След което цитира Библията: Моето търпение ще победи вашето лукавство.

Нинова каза, че главният прокурор не можел да се оплаче от липса на диалог, защото депутатите са приели, че ще го изслушват на 3 месеца. Гешев също изрази удовлетворение от започнатия диалог с политическите сили. И се надявал той да прерасне в широк експертен формат, в който да бъдат включени следователи, съдии, прокурори и учени.

БСП поиска мерки срещу пияните и дрогирани шофьори, а Гешев им отвърна, че от години имат такива предложения, но промените в НК и НПК се правят на парче.

Размениха си реплики и по темата за райския газ. Нинова обясни, че в последните дни на 47-ото НС бе приет добър закон, по който объче не се осъществявал контрол и в момента нощни клубове и дискотеки продължавали да го продават и тровят децата. Трябва много ясно да се различават правомощията на различните власти и неизпълняването на приетия закон не е от компетенцията на прокуратурата, отвърна ѝ Гешев.

Самият той знаел проблемите в прокуратурата. Защо 20 г. не се приема закон за лобизма, попита главният прокурор.

А по повод отказа на някои от партиите да разговарят с него Гешев обясни, че те не искали, защото тогава щяло да проличи, че нямат правни аргументи, а тезите им са само “с политическа насоченост, зад която може би стоят някакви нелегитимни цели”.