Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сядал да рисува веднага след ставане от сън

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек се нарежда сред най-загадъчните и скандални знаменитости на ХХ век. Много от съвременниците на испанеца твърдят, че той е колкото гениален, толкова и смахнат. Според специалистите неистовата работоспособност на художника и създаването на множество еднакви на пръв поглед картини се превръщат във вид психотерапия чрез изкуство за гения и те го спасяват да не попадне в психиатрична клиника. През творческия си живот, продължил почти 6 десетилетия, Дали е

нарисувал около 2000 платна

И досега изследователите му не могат да определят точния брой на творбите му. Каталунецът сам пише и илюстрира книги, очерци, прави декори за спектакли, занимава се с реклама и не престава да удивлява своите почитатели с ексцентричните си прояви, превърнали се за него в перфектна реклама.

Велик творец или психопат

Когато Дали се нанася в знаменития хотел "Мьорис" в центъра на Париж, той ангажира цял етаж, защото обича да кара велосипед по коридорите. В търсене на вдъхновение поръчва да му доставят стадо кози, по които стреля с халосни патрони. Всеки път, когато излиза от хотела, хвърля под колелата на автомобила нови блестящи бронзови монети. Тези странности или може би симптоми на определено психическо състояние предизвикват спорове и догадки около личността на твореца. Трудно е да се каже дали нарочно е нахлузвал маската на психопат, или е бил наистина малко смахнат. Може би всичко, свързано с него (картини, скулптури, литературни произведения и даже житейски навици и маниери), трябва да се възприема като сюрреализъм. В сюрреалистични образи се превръща всичко, докоснато от твореца. Сюрреалист до мозъка на костите си, той казва: "Моята живопис - това е моят живот и храна, моята плът и кръв. Не търсете в нея нито ум, нито чувства."

Реалността на фантазиите

Като се обръща към сферата на подсъзнателното, еротиката, неосъществените желания, играта на въображението, Дали се опитва да изобрази виденията си и да даде пълно описание на безумието. Художникът с буйна фантазия съвместява съвършено разнородни обекти, събира ги един с друг в противоестествени ситуации. Много от картините му напомнят удивителни сънища, което не е случайно. Според негови съвременници Дали възлагал големи надежди на освобождаващата сила на съня и затова сядал пред платното веднага след събуждане, докато още не се е освободил от образите на безсъзнателното.

Понякога се събуждал посред нощ, за да работи, докато е под влияние на съновиденията си.
И се ражда "спасителят"
На 11 май 1904 г. в семейството на заможния каталунски нотариус Салвадор Дали и Куси се ражда син. Появява се на бял свят почти година след смъртта на по-големия си брат си, който също се наричал Салвадор. В превод от испански Салвадор означава "спасител".
По това време родителите му още не са преживели загубата на първото си дете, което умира на две години от гастроентерит. Те решават да дадат същото име и на втория си син - Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек.
На 5-годишна възраст родителите на Дали го завеждат на гроба на брат му и му казват, че той е прероденият си брат. Салвадор приема за истина твърденията им, но веднъж признава, че дълго време търси своето аз и иска да си докаже, че той е той, а не прероденият си покоен брат. Чувства се потиснат от този факт, който допълнително повлиява на крехката му психика.
Салвадор расте като необикновено хлапе, което обича да привлича вниманието на околните, дори ако за целта се налага да се претърколи по някоя висока стълба. Често повтаря, че се е осъзнал още в корема на майка си и затова решил да се роди два месеца преждевременно. Разказва, че в майчината утроба е топло, меко и тихо. Истински рай.
Като дете любимото му място е голяма бъчва в стаята за пране на бельо, където прекарва часове в размишления и рисуване. От ранно детство момчето иска да стане художник. Интересува се от рисуване и го прави добре. В една от стаите му приспособяват нещо като ателие, където Салвадор се уединява с часове, за да твори.
Майката на Дали - Фелипе Доменек, покровителства и глези сина си, докато бащата остава строг с наследника си. Момчето
израства като капризно и своенравно дете
През 1908 г. в семейството се появява и дъщеря - Ана Мария Дали, която по-късно става близка приятелка на брат си.
Въпреки че в училище се държи предизвикателно и не учи добре, баща му го изпраща на уроци по рисуване при местния художник Рамон Пичо. През 1918 г. в родния си Фигерес той подрежда първата си изложба, в която са включени пейзажи, вдъхновени от живописната природа около града. До последно той остава голям патриот на Каталуния.
Още в първите творби на младия художник е видно, че е усвоил с особено старание техниките на импресионистите, кубистите и поантилистите (при този метод багрите се получават от чисти основни цветове на множество малки и близо една до друга точки). По това време младият художник обича европейския авангард,
чете произведенията на Фройд и Ницше
Пише и илюстрира разкази за местно списание. Във Фигерес той печели известна слава.
Когато е на 17 години, майка му умира от рак на гърдата едва на 47. Баща му носи траур за съпругата си до края на живота си.
По това време характерът на младия Дали става непоносим. Същата година той постъпва в Мадридската художествена академия, където се държи предизвикателно към учители и студенти. Щуротиите на арогантния младеж предизвикват възмущение сред преподавателите в Академията и Дали два пъти е изключван от учебното заведение. На един от последните изпити самодоволно заявява, че няма да отговаря на въпросите на комисията, защото знае много повече от всичките й членове, взети заедно. След тази случка той е изхвърлен от Академията, но това съвсем не се отразява на самооценката му. Въпреки това престоят в столицата на Испания позволява на младия Дали да направи необходимите запознанства. Федерико Гарсия Лорка, Пабло Пикасо и Луис Бунюел стават негови приятели. Те повлияват значително върху творческото израстване на Дали. Но не само творчеството свързва младите хора. Известно е, че Гарсия Лорка не се срамува от нестандартната си сексуална ориентация, а съвременниците му дори твърдят, че имал връзки с Дали. Но каталунецът никога не е бил хомосексуален, въпреки странното си сексуално поведение.

Картина на Дали, озаглавена "Портрет на покойния ми брат"
Картина на Дали, озаглавена "Портрет на покойния ми брат"