Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поморие, 13 септември по обед. Градът още е пълен с туристи, ритъмът е обичайният за сезона. На яхтата си "Шаман" релаксира помориецът Полихрон Луков, който отдавна не живее в морското градче, подвизава се в чужбина, основно в Испания, но се връща през летните месеци, демонстрирайки лукс и висок стандарт на живот.

Тази година Полихрон пристига в началото на май. Местни са го виждали с ролс-ройс, майбах и мерцедес - всички с дипломатически номера. Прекарвал по цял ден на яхтата си, в компания,

на сладки приказки

и скъпи питиета

На 13 септември обаче за 53-годишния Полихрон нещата се преобръщат. Антимафиоти му щракват белезниците на борда на "Шаман" и дълго претърсват яхтата. След първоначалния шок Полихрон се окопитва и започва да говори на испански, като твърди, че не е българин и не разбира какво се случва. Представя се като испанския гражданин Паул Леон Луке, дипломат - посланик на островната карибска държава Сейнт Китс и Невис.

За МВР обаче арестуваният е българинът Полихрон Луков, родом от Поморие, когото властите в Австрия издирват за крупни измами за над 330 000 евро. Полицейската акция в Поморие е предприета, след като от Австрия ни изпращат европейска заповед за арест и заповед за разследване.

Тази за ареста на Луков е издадена от прокуратурата в град Велес на 22 юли 2022 г. В нея е посочено, че българинът е намирал и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи - дипломатически паспорти, на австрийски граждани, както и испански лични карти. Пред измамените

се представял с друга самоличност

и твърдял, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

По този начин успял да ги заблуди, че може да им присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера, уточняват от австрийската прокуратура. И допълват, че измамените са 11, а общата стойност на настъпилата щета е 334 хил. евро. По данни на разследването измамените са превеждали по банков път на българина суми между 15 000 и 98 000 евро, според услугите, за които са се споразумявали.

Проверка на "168 часа" установи, че един от зарибените е платил 48 000 евро: освен за дипломатически паспорт - и за издаване на дипломатическа банкова сметка, а друг изгорял с 98 000 евро, заблуден, че "посланик" Луков-Луке може да направи нужното, за да бъде блокирана банкова сметка и връщането на сума от 535 000 евро.

Освен яхтата, на 13 септември са претърсени две жилища в Поморие, обитавани от Луков, и две от скъпите му возила. Там са намерени още документи и регистрационни табели за автомобили. Сред откритите бумаги са и копия на два интересни документа, според които Полихрон Луков или Паул Луке е роден веднъж в Испания и веднъж в Белгия на една и съща дата. Помориецът обаче не спира да повтаря, че е посланик по бизнес дела на Федерация Сейнт Китс и Невис, даже заплашва с международен скандал, тъй като се ползвал с дипломатически имунитет.

Развива версията, че по време на ареста от ГДБОП иззели акредитивни писма с оригинални печати и дипломатическия му паспорт.

Нямал български документ

за самоличност, защото се бил отказал от българското си гражданство. Луков изрази нежелание да бъде върнат в Австрия, но Окръжният съд в Бургас разреши екстрадицията. "Дипломатът" обжалва, но на 24 октомври решението бе потвърдено и от Апелативния съд, което означава, че е въпрос на дни колоритният помориец да бъде конвоиран до Велес, за да се изправи пред съда. Ако бъде признат за виновен, го чака

присъда до

10 г. затвор,

която обаче ще може да излежи в България.

Такива уверения са дали австрийските съдебни власти, съгласно чл. 41 от Закона за екстрадицията и европейската заповед, посочват бургаски магистрати в мотивите си по делото за екстрадиция.

Не помага и влошеното здравословно състояние на помориеца. Той страда от диабет, има ампутирани два пръста, но през цялото време, докато чака делото за екстрадиция, остава зад решетките. По ирония на съдбата по време на невиждана буря по Южното Черноморие на 17 септември яхтата му, оставена на кея в Поморие, бе потопена от огромните вълни. След погрома лодката бе извадена и в момента е на стоянка на сушата, видя репортер на "168 часа".

Трима адвокати представляват Луков в съда. Защитата прави възражение срещу допускането на екстрадицията с аргумента, че исканото лице се ползва с дипломатически имунитет по смисъла чл. 29 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. И че докато не бъде изпълнена процедурата по сваляне на имунитета му, Луков не трябва да бъде предаван. Съдът обаче отхвърля исканията на защитата като неоснователни.

Проверка на "168 часа" установи, че сред откритите документи по време на

полицейската акция

има заверено копие на документ на английски език с превод на български, с наименование "Заповед за назначаване на дипломатически агент D 357-DS-4300" от 03.02.2017 г. Според съдържанието му Федеративното правителство на Сейнт Китс и Невис издава тази заповед, с която акредитира своя гражданин Паул Леон Луке, резидент на островната държава, с дипломатически паспорт номер D 1007765, издаден на 24.11.2016 г., с пълните дипломатически права, предоставени му от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, в неговото качество на дипломатически агент със специална мисия за територията на Европейския съюз.

Наред с този документ обаче са открити и иззети други, чиято информация очевидно си противоречи. Сред тях са испански дипломатически паспорт на името на Паул Леон Луке, в който

е отбелязано, че той е роден в Испания

Него Полихрон е използвал, купувайки яхтата "Шаман" от Варна на 31 май 2022 г. – няколко месеца преди да бъде арестуван. В същото време обаче е открит документ с надпис Passport copy - account signatory plinvest trust, в който е отразено, че лицето е белгийски гражданин, родено в Белгия. Датата на раждане е една и съща и в испанския, и в белгийския документ.