Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Христанов
Иван Христанов

Спортната комисия и тази за жалбите на гражданите пак останаха без шеф

"Продължаваме промяната" направиха пореден опит да оглавят земеделската комисия в НС през повтарянето на номинацията на бившия земеделски министър Иван Христанов. Той обаче и днес не събра достатъчно гласове - получи едва 68 гласа "за", 64 бяха против, а 92 се въздържаха.

"Това е същата кандидатура от вчера, не чухме да се каже нещо против него. Това ни навежда на мисленето, че разделеното гласуване бе продиктувано от причини, които не може да си кажем на глас тук. За 8 месеца той стана известен, което е белег, че е свършил сериозна работа за това, че посегна там, където други ги е страх да погледнат. Когато това върви с куража и действията, това е много сериозен атестат", заяви Никола Минчев, представяйки кандидатурата му. Той съжали, че вчера само ПП и ДБ са подкрепили Христанов за шефския пост.

Номинираният за шеф на комисията изтъкна постиженията си за увеличаване на парите в Стратегическия план и програмата за развитие на селските райони. "Тази комисия е важен полтически орган, защото има криза, има такива и в земеделието. Тя започна още преди няколко години", посочи Христанов. И отново се спря на разкритията по "Капитан Андреево". "Здравните аспекти на откритията ни там са верни. 400 млн., които щяха да потънат в един джоб, сега са върнати в бюджета. За съжаление "Капитан Андреево" засенчи инсеминаторите, националната профилактична програма, където също бяха отклонявани значителни обществени ресурси", посочи той. И отбеляза, че са направени и няколко големи политически акта за 7 месеца, благодари и на Иван Иванов от БСП, който бе министър по това време. Христанов се похвали и с увеличените пари за COVID помощта в земеделския сектор.

"Земеделската комисия е политически орган, който изпълнява силна аполитична функция. Няма значение от коя партия сме, после трябва да отидем в лафката и да си вземем храна", заяви Христанов. Той посочи и работата си в комисии, когато е поддържал професионален тон без политическо говорене. "Това дължим на фермерите и обществото, те имат нужда от предсказуемост. Предстои ни да бъдем коректив на назначено служебно правителство, което действа без санкция на народните представители. Трябва да използваме всички дадени инструменти, за да повишим доверието на законодателните органи", настоя Христанов.

В отговор Иван Иванов подчерта, че "отговорността за всички извършени политики се носеше от БСП и бе редно от трибуната да се каже това". "Вие бяхте зам.-министър, това е единственото министерство, в което отговорността се споделяше. Всичко, което изредихте, бе извършено от един общ екип. Всички тези средства, това бе денонощен труд, който всички полагахме. Индивидуалните изпълнения обикновено не ги поощрявам", контрира той Христанов. Но все пак уточни, че ще подкрепи бившия си заместник за шеф на комисията.

Експремиерът Кирил Петков от ПП потвърди казаното от Иванов, че се е работило екипно и с цел да се постигнат резултати. "Резултатите бяха безпрецедентни за краткото общо управление. Този екип, който работи в изпълнителната власт, да работи и в комисията по земеделие", настоя той.

А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова оценките за предишната изпълнителна власт да се правят там, където е необходимо, а не сега. Някои хора в края на октомври нямат дърва, за цената и обещанията няма да говоря, вметна той.

След като стана ясно, че земеделската комисия пак остава без шеф, Десислава Танева обясни, че гласуването "против" не е лично срещу него.

"Ако 1 месец пак слушаме филмите за "Капитан Андреево", в които има само 1 верен факт, за една лаборатория, която прави здравен контрол. Всичко друго е лъжа. Дори мултифункционалните вериги имат собствени лаборатории за това, което предлагат. Политиците не бива да преминават границата на лъжата. Тая лаборатория не изследваше домати, как се бяхте наредили с по 3 касетки някъде си... Хаосът, който се създаде, е безпрецедентен. Сами поискахте да ви проверят от комисията и получихте най-унищожителния доклад. Може ли сам да си извикаш проверката и дори да не си измиеш помещенията! Няма нищо лично, трябва да свършим спешни неща, за да продължи помощта за сектора", заяви депутатката от ГЕРБ.

В последния си работен ден за тази седмица народните представители продължават с попълването на парламентарни комисии. Радомир Чолаков от ГЕРБ оглави правната, която ще се състои от 23 души. Негови заместници ще бъдат Милен Матеев  от "Продължаваме промяната", Ертен Анисова от ДПС, Петър Петров от "Възраждане" и Явор Божанков от БСП. 6 са депутатите от ГЕРБ, 5 от ПП, 4 от ДПС, 3 от "Възраждане" по двама от БСП и ДБ и един от "Български възход".

Атанас Славов от ДБ пък поема комисията по конституционни въпроси, негови заместници са Росен Желязков от ГЕРБ, Васил Пандов, ПП, Гюнер Ахмед, ДПС, и Златан Златанов, "Възраждане". 14 души влизат в комисията.

Днес ще се търсят председатели за три комисии, за които вчера не бе постигнато съгласие за председатели.

В спортната комисия съревнованието бе между Халил Летифов от ДПС и бившия спортен министър Радостин Василев от ПП. Само 87 подкрепиха Василев, 103 се спряха на кандидатурата на ДПС, но гласовете не бяха достатъчно и така и не бе избран шеф.

За комисията по жалбите на гражданите така и не се получи предложение за председател.