Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинга в Министерския съвет. Снимки правителствен пресцентър
Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинга в Министерския съвет. Снимки правителствен пресцентър

Питат ни отказваме ли се от приемането на еврото. Дадохме силен сигнал с решението на парламента, обясни вицепремиерът

Решението на парламента потвърди, че има сериозно мнозинство в парламента за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова телевизия. Според него това е важно, с оглед на политическата нестабилност, изтеклия мандат на УС на БНБ. Постоянно ни питат - продължавате ли с приемането на еврото. Затова беше важно да се даде сигнал с това огромно мнозинство, с което се препотвърди датата.

Пеканов поздрави кабинетът Петков, който е приел планът за приемането на еврото с фиксираната дата 1 януари 2024 г.

 Той заяви, че се вдига кредитния рейтинг с 2 стъпки, което е важно за държавата, за домакинствата и бизнеса. Хърватия продължава да плаща доста по-ниски лихви, въпреки, че са на 70% дълг от БВП.  

Той поясни, че от датата, от която се въвежда, всички плащания ще бъдат в евро - заплатите, пенсии. Само че пет месеца преди да се влезе в еврозоната цените ще бъдат в евро и в лева. Той показа касова бележка от Хърватия, в която цената е показана в куна и в евро, заедно с курса.  Това е способът всички граждани да могат да сравняват. Има и QR код, който хората могат да сканират и да докладват за нарушения в Министерството на финансите. Той заяви, че в Хърватия 17 институции следят процеса. При нас сред институциите, които ще реагират на нарушения са финансовото министерство, КЗП. 

Пеканов заяви, че и ние ще започнем да показваме цените в двете валути пет месеца преди въвеждането. Обменният курс ще бъде 2 лв. = 1,02 евро. Според Национален план за въвеждане на еврото един месец след влизането му в обращение човек може да плаща в каквото иска, рестото ще му се връща в новата валута. В Хърватия този срок е две седмици. 

Ще има и телефонна линия за сигнали. Първа стъпва санкция.

На 1 януари 2024 всички пари по сметките се превръщат в евро, повтори той.