Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Радио Китай
Владимир Путин СНИМКА: Радио Китай

Руският президент Владимир Путин днес заяви, че твърдолинейните украински националисти са готови "да се бият до последния украинец" в конфликта с Русия, предаде Ройтерс.

На заседание на международния дискусионен клуб "Валдай“ руският президент каза, че Украйна е понесла тежки загуби в продължаващия вече осем месеца конфликт и разкритикува украинските "твърдолинейни патриоти" и "бандеровците" (както руски официални лица често наричат украинските бойци, които според Москва са неонацисти и фашисти), за това, че са готови да пожертват своите бойни другари, предаде БТА.

По думите му "загубите са един към десет, един към осем [не в полза на украинската армия], напоследък почти винаги са един към седем, един към осем“, цитира ТАСС думите на Путин.

Путин също така каза, че отношенията на Русия с Китай са на "безпрецедентно ниво" и нарече китайския президент Си Цзинпин "близък приятел". Ройтерс припомня, че Москва и Пекин подписаха партньорство без ограничения само няколко дни преди Русия да започне през февруари своята "специална военна операция" в Украйна, а Русия се стреми да установи по-близки политически и икономически връзки с Китай поради западните санкции.

Путин добави, че САЩ грешат, като разрушават отношенията си с Китай заради Тайван. Руският президент допълни, че Русия признава Тайван като част от Китайската народна република и заяви, че посещенията на американски официални лица, включително на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси - която Путин нарече "баба" - в Тайван са провокация.

Руският президент също така заяви, че все още не е решил дали да участва в срещата на върха на Г-20 следващия месец в Индонезия.