Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Мона Лиза" се съхранява в Лувъра зад бронирано стъкло.
"Мона Лиза" се съхранява в Лувъра зад бронирано стъкло.

Картината на Леонардо да Винчи е най-атакуваното платно в историята

През май екоактивист я намаза с торта

Историята познава стотици брутални посегателства върху различни произведения на изкуството, но се оказва, че най-атакувана е "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, която се съхранява в Лувъра в Париж.

Една от последните вандалски прояви срещу този шедьовър бе от екоактивист през май тази година.

Той влязъл в Лувъра дегизиран като възрастна жена в инвалидна количка. Когато стигнал до творбата, свалил перуката си, скочил от количката, извадил торта и я намазал върху картината. Разбира се,

произведението не било повредено,

защото е с бронирано стъкло.

Свидетели на случката побързаха да покажат изцапания с торта шедьовър в социалните мрежи, а потребител на туитър сподели видео от музея и написа: "Може би просто полудявам, но мъж, облечен като възрастна дама, изскочи от инвалидна количка и се опита да разбие бронираното стъкло на "Мона Лиза". След това намаза тортата върху стъклото и разхвърля рози навсякъде, преди да бъде отведен от охраната".

Мотивите за атаката остават неясни. След като хвърлил тортата, мъжът се разкрещял: "Всички художници трябва да помислят за Земята".

В последните години "Джокондата" не бе обект на нападения, но през 2009 г. тя бе атакувана от ядосана рускиня, на която й било отказано да получи френско гражданство. Затова решила "да си го върне" на "Мона Лиза". Влязла в Лувъра, а в чантата си носела керамична чаша, която хвърлила по прочутата картина. Когато видяла, че чашата се счупила в стъклото, но произведението не се повредило, била истински разочарована.

Едно от най-големите посегателства върху "Мона Лиза" обаче се случва именно в София през 1979 г. Тогава от 2 ноември до 31 януари 1980 г. в криптата на столичната катедрала "Св. Александър Невски" била подредена художествена изложба от 144 оригинални творби на Леонардо да Винчи и художниците от неговата школа. Сред изложените платна на гениалния майстор на четката били "Дамата с хермелина" и много ценно копие на шедьовъра "Мона Лиза" от 1520 г., което е притежание на Лувъра. То е с изключително висока музейна и художествена стойност, защото е правено много скоро след оригинала (вероятно дори това е първото му копие или поне едно от най-ранните), което е създадено в периода 1503-1507 г. Събитието било под патронажа на Людмила Живкова, която ръководела Комитета за култура.

На 29 ноември 1979 г. в криптата влязъл 29-годишният Михаил Стефанов. Разкопчал си палтото,

изведнъж прескочил въженцето, ограждащо Джокондата,

и се нахвърлил с нож върху нея. Докато охраната се намеси, Михаил срязал платното почти вертикално в левия ъгъл, като прорезът бил около 20 см.

Оказва се, че Стефанов страда от тежка форма на шизофрения с параноидни прояви и всички психиатри били категорични, че се е намирал в невменяемо състояние. Душевноболният млад мъж обяснил пред униформените, че когато видял "Мона Лиза", почувствал духа на Леонардо да Винчи и усетил, че ако повреди картината, неговото икономическо откритие ще бъде публикувано и ще получи широк отзвук. И до този момент не е ясно

колко е платила България

на Лувъра, за да се възстанови произведението.

През 1974 г., докато картината гостува в Токио, жена в инвалидна количка я напръсква с червена боя в знак на протест срещу труднодостъпния музей, в който е изложена, а през 1956 г. "Джокондата" е коварно повредена със сярна киселина, която причинява сериозни щети в долната й половина. В резултат на това реставраторите от музея решават да изработят бронирана стъклена кутия, за да предпазят картината от подобни посегателства.