Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свързан е с откриването на Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград

Той винаги се е самоопределял като българин

Премиерът Димитър Ковачевски няма да пристигне за откриването, но призова всички да дойдат

"Не приемам и съм категорично против да се използва името на Никола Вапцаров за някакъв македонски клуб. Какво общо има Никола Вапцаров със Северна Македония? Той никога не е писал стиховете си на т. нар. македонски език, нито пък има каквато и да е изява, свързана с македонизма. Защо е този напор от страна на ОМО "Илинден"?" Така наследницата на поета Мая Вапцарова коментира предстоящото откриване на Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград в неделя. След скандалите около регистриране на сдруженията на българи от РС Македония и откриване на клубовете "Иван Михалйов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид, български граждани, които се смятат за македонци решиха и в Благоевград да открият клуб, което провокира скандали и възмути общественото мнение.

Клубът се намира в помещение в широкия център на града, наето от частно лице. Наемател пък е единствената допреди дни регистрирана организация на македонистите у нас "Сдружение за защита на основни индивидуални човешки права", вписана в Агенция по вписванията на 30 август 2019 г. Главния прокурор Сотир Цацаров в последните дни от мандата си обаче поиска от съда да заличи регистрацията. На първа инстанция окръжният съд в Благоевград реши да се заличи регистрацията, но се оказа, че е пропуснат срока за обжалване пред Софийския апелативен съд. Пусната е била и касационна жалба до ВКС, а на 6 октомври тази година върховните съдии окончателно решиха спора, като оставиха в сила решението на благоевградските магистрати. Сега то трябва да се изпълни от Агенцията по вписванията и да започне процедура по обявяване на сдружението в ликвидация с назначен ликвидатор.

Преди около два месеца групата македонисти в града отвориха клуба, а сега организират и неговото официално откриване. "Клубът си поставя за цел развитието на македонската традиционна и модерна култура, изграждане на културен мост между България и Македония, укрепване на връзките между македонците в България и македонците по света", се казва в поканата за тържеството, изпратена до премиерите на РС Македония и България, посланици, кмета на Благоевград. Поканени са "приятели и гости от страната и чужбина и всички доброжелатели". В съобщението е посочено още, че "мероприятието е позволено от кмета на Община Благоевград". Само преди дни македонистите вдигнаха вой, че общината им забранила да откриват клуб, после пък - че им разрешила.

"Нито съм забранявал, нито съм давал никакво разрешение за това мероприятие. Това е категорична лъжа. Благоевград винаги е бил мултинационален град. И в исторически план никога не е имало противоречия между жителите. Противопоставям се обаче на изкуственото нагнетяване на напрежение. Не мога да разбера замисъла на създаването на такъв клуб в частен имот. Някаква група хора са се събрали, наели са помещение, слагат едно гръмко заглавие и вдигат пушилка", коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов. Допълни, че законово няма как да забрани откриването на такъв частен клуб, но и по никакъв начин не "дава разрешение". "Просто общината няма отношение към това. Няма как да официализираме т. нар. откриване, то няма нищо общо с официалния културен календар на общината. Със съседите от Северна Македония живеем чудесно. Работим по трансгранични проекти и не разбирам какво е това желание да се създава изкуствено напрежение", допълни Стоянов.

На сесия на 7 октомври общинският съвет прие декларация, с която категорично се противопостави на "антибългарската провокация за разполагането на т.нар. Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" на територията на Община Благоевград".

"За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването й е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава!", се казва в текста на документа, приет с 29 гласа "за" и четирима "въздържали се". В текста се припомня факта, че до края на Втората световна война термин, като "македонска нация" не се среща в никой български исторически източник, дори и в тези на бившата Югославия. Терминът се появява със създаването на Социалистическа република Македония в границите на бивша Югославия и в резултат на насилственото налагане на политиката на "културна автономия" в Пиринския край.

"За нас като Българи и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации! Считаме, че всички действия за създаването на организация, в която група хора се самоопределят като "малцинство" в рамките на националната ни държава са грубо погазване на Конституцията и законите в Република България", се казва още в текста.

Съветниците допълват, че всички действия за създаването на организация, в която група хора се самоопределят като "малцинство" в рамките на националната ни държава са "грубо погазване на Конституцията и законите в Република България". Категорични са, че в България има върховенство на закона и ако български граждани се чувстват "угнетени" и с нарушени етнически граждански права е необходимо да се обърнат към правораздавателните органи и да потърсят правна закрила.

Тази декларация бе изтълкувана от македонските медии и македонистите в града като забрана за откриване на клуба.

Нерегистрираната ОМО "Илинден" - ПИРИН, която подкрепя Сдружението за защита на основни индивидуални човешки права, публикува и становище по повод приетата декларация. "Разбрахме, че в Общинския съвет има поне четирима достойни съветници, които се въздържаха, а 12 отсъстваха, може би, нежелаейки да вземат участие в този националистически цирк", разпространиха становището си омовци и допълват, е според тях Никола Вапцаров бил "с македонско самосъзнание", а приетият документ бил "декларация на некомпетентни страхливци, и комплексирани националисти, желаещи да се докажат пред своите господари в София".

Не закъсня и реакцията на Министерството на външните работи на РС Македония, откъдето излязоха със специално становище във връзка с декларацията на общинския съвет в Благоевград. "Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации, които се отнасят до македонския народ. Очевидно е, че такива декларации са в противоречие с желанието на двете правителства за изграждане на на доверие между народите на двете държави и против духа на Договора за приятелство и добросъседство", се казва в официалното становище на македонското Външно министерство. Допълват, че окуражават местните власти, но и всички сдружения към "активности, които създават приятелство, междугранично сътрудничество, икономическа, културна и туристическа размяна".

Още след откриването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля през април, премиерът Димитър Ковачевски заяви, че до края на годината ще се открие македонски клуб в Благоевград. Нашенци му пратиха писмо с молба за финансова помощ и твърдят, че такава не са получили, но въпреки това поканиха Ковачевски на откриването. Той отказа да пристигне в Благоевград, но коментира случая така: "Документацията за откриване на културен център в Благоевград се подготвя и искането за това ще бъде изпратено до българското правителство. Знаете, че имаме македонски културен център в София и, както казахме, ще открием македонски културен център в Благоевград. Смятам, че отварянето на културни центрове е начин да се сближим и като държави, и като институции, и като граждани, и всички, които имат възможност, особено гражданите на Благоевград и пограничните райони, трябва да посещават такива събития, защото смятам, че това сплотява гражданите“, каза Ковачевски и призова да присъстват всички, които имат възможност.

Засега категорични са, че ще присъстват от македонската партия "Левица", които всъщност бяха и организатори на протеста срещу отварянето на клуба "Цар Борис Трети" в Охрид.

От "Левица" съобщиха, че "като единствена антифашистка партия в парламента", със своя делегация ще присъстват на откриването на клуба "Никола Вапцаров", "изпращайки ясна поръка върху кои исторически личности трябва да се гради сътрудничеството между балканските народи".