Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две активистки заляга “Слънчоледите” на Ван Гог и залепиха ръцете си за стената.
Две активистки заляга “Слънчоледите” на Ван Гог и залепиха ръцете си за стената.

    Екоактивистите са посегнали и на десетки други шедьоври в изкуството  

Държали са шофьори на камиони с гориво за подкуп, нахлували са в рафинерии, спирали са движението на възлови кръстовища

10 дни след като екоактивисти от организацията "Просто спрете петрола" заляха с доматена супа "Слънчогледите" на Ван Гог, шокирайки целия свят, техни поддръжници в Германия от "Последно поколение" изсипаха картофено пюре върху шедьовър на Клод Моне.

По този начин те искат да привлекат вниманието към себе си и каузата си - да се спре добивът на фосилни горива и по този начин да се ограничат климатичните промени.

"Намираме се в климатична катастрофа и всичко, от което се страхувате, е доматена супа или картофено пюре върху картина - извика 25-годишната Мирям Херман, след като съсипа творбата на Моне. - Знаете ли от какво ме е страх? Страхувам се, защото науката ни казва, че няма да можем да изхранваме семействата си през 2050 г. Затова ние правим този Моне сцена, а обществото - публика. Ако е необходима картина, залята с картофено пюре или доматена супа, за да накараме обществото да си спомни, че

пътят на фосилните горива убива всички нас

тогава ще ви дадем картофено пюре на картина!"

По-късно на сайта на организацията "Последно поколение" се появи: "Картината на Моне не е повредена, но бурите, наводненията и сушите, влошени от изменението на климата, вече имат реални последици".

Актовете на вандализъм стъписаха, но експертите са категорични, че зад тези действия стои по-дълбокият смисъл за опазването на Земята. Проблемът е, че

начинът, по който се прави, е сбъркан

Мнозинството осъди действията на екоактивистите с аргументите, че те самите се възползват от благата на петрола и неговите производни. Разбира се, екоактивистите имат и своите поддръжници.

"Ако това е единственият начин всеки човек да се замисли как да спасим Земята, нека заливат картини. Те не ги съсипват, все пак имат стъкла", сподели един от жителите на Лондон.

Оказа се, че двете атакувани картини не са повредени, само рамките им са леко засегнати и след старателно почистване са върнати на мястото им.

В деня, в който бе атакувана картината на Клод Моне, в Лондон активисти от "Просто спрете петрола" намазаха с торта восъчните фигури на крал Чарлз III и на други членове на кралското семейство в "Мадам Тюсо".
Причината била, че монархът наскоро говорил официално по въпроса за климата, а те настояват правителството да спре всички нови лицензи и разрешения за добив на нефт и газ.

Когато екоактивистите от "Просто спрете петрола" посегнаха на шедьовъра "Слънчогледите" на Ван Гог, категорично заявиха: "Какво е по-ценно? Изкуството или животът? Дали то струва повече от храната? Повече от справедливостта? Дали сте по-загрижени за защитата на картина, или за защитата на нашата планета и хората?"

Тогава те допълниха, че има места в света, където

хората няма как да си стоплят дори и една супа

от консерва. Вероятно по тази причина използват консерви с храна, за да покажат, че един ден и тях няма да ги има.

Любопитното в случая е, че организацията "Просто спрете петрола" иска да разпространи дейността си във всички страни от ЕС, но вероятно не си дава сметка, че ако това се превърне във вълна, ще има сериозни последствия както за изкуството, така и за самите членове, без всъщност да служи на съществената кауза.
Оказа се и че това не е първият акт на вандализъм срещу подобни творби.
От няколко месеца екоактивисти от организацията в Англия се залепят за известни картини, струващи милиони, а през юли дори сложили плакати с изгорели дървета, замърсено небе и изхвърлени битови отпадъци върху най-великото произведение на Джон Констабъл, което струва 22,5 млн. долара.

По-нелепото е, че тази картина стои в Националната галерия, в която те атакуваха творбата на Моне.

До този момент "Просто спрете петрола" прекъсваха футболни мачове, затваряха петролни рафинерии, блокираха възлови пътни кръстовища, но вероятно не са имали желания резултат и са преминали към посегателство върху изкуството. Няколко техни представители се залепиха с ръце за копие от XVI век на "Тайната вечеря" в Кралската академия, а в Италия техни поддръжници се залепиха за скулптура, съхранявана във Ватикана, и за творби в галерия "Уфици" във Флоренция.

От сайта на организацията се разбира в каква посока работят, а още в началото с огромни букви пише:

"Петролът е причината за кризата в климата

и разходите за живот. Прави ни по-бедни и унищожава всичко, което обичаме". Под него е упоменато, че от 1 октомври хиляди членове на групата излизат по улиците на Уестминстър на шествия, стачки и окупации.

От описанието в страницата става ясно още, че "Просто спрете петрола" продължава мирно да се противопоставя на плановете на правителството да лицензира над 100 нови петролни и газови проекта до 2025 г. и на неуспеха му да изпълни обещанието си да помогне на хората с техните рязко нарастващи сметки за енергия. Това е бързо развиващо се движение, което провежда 20-30 публични срещи седмично, онлайн и лично, а членовете му са хиляди.

"Това не е еднодневно събитие, очаквайте ни всеки ден и навсякъде - пишат екоактивистите. -

Това е акт на съпротива срещу престъпно правителство

и техният проект за геноцидна смърт. Нашите поддръжници ще се връщат - днес, утре и вдругиден - и следващия ден след това - и всеки ден, докато искането ни не бъде изпълнено: няма нов петрол и газ в Обединеното кралство.Това е първата стъпка към гарантиране на нашето оцеляване.

Вече имаме повече нефт и газ, отколкото можем да си позволим да изгорим. Нека продължим с пълното прекратяване на нашата зависимост от изкопаемите горива: като продължим с възобновяемите енергийни източници и намалим търсенето на енергия; като изолираме Великобритания и преосмисляме как пътуваме. Трябва да се гарантира, че никой не е изоставен и гласът на всеки се чува."

По-интересното е, че на сайта се води статистика колко хора са задържани след вандалските им прояви. Само за последните 3 седмици 574 души от "Просто спрете петрола" са арестувани. От 1 април, когато започва масовата им съпротива, поддръжниците им са закопчавани 1880 пъти, а 7 от тях са в затвора.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Кадър от заливането на "Слънчоглледите" на Ван Гог.
Кадър от заливането на "Слънчоглледите" на Ван Гог.
Картината на Клод Моне бе залята с картофено пюре.
Картината на Клод Моне бе залята с картофено пюре.
В Германия екоактивисти заляха и картина на Клод Моне.
В Германия екоактивисти заляха и картина на Клод Моне.
Екоактивисти бяха посегнали и ценна картина, изобрязяваща Тайната вечеря.
Екоактивисти бяха посегнали и ценна картина, изобрязяваща Тайната вечеря.
От няколко месеца насам членове на “Просто спрете петрола” залепят ръцете си за известни картини.
От няколко месеца насам членове на “Просто спрете петрола” залепят ръцете си за известни картини.