Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нови изследвания показват, че нормализира метаболизма и помага при затлъстяване

Черният кимион, или черното семе, често се описва като чудотворно растение и e наричан от древните лечители "билката от рая". Тя е изключително ценна, богата на хранителни вещества, която се използва от хиляди години в Близкия изток и Западна Азия.

Семената от черен кимион, известни още като семена от черен лук, нигела и калонджи, се събират директно от цветовете на растението и имат пиперлив вкус с нотка на лук и риган. Препечени, се поръсват върху гевреци, бисквити и хляб, добавят се към супи, кърита, туршии и пържени картофи, смесват се и с други подправки.

Високата им хранителна стойност се дължи на на тимохинон (TQ) -активно съединение в маслото от черен кимион, което е около 30 % от състава на семената. Те съдържат още протеини, фибри, минерали, витамини, аминокиселини, желязо, мед, цинк, фосфор, калций, тиамин, ниацин и пиридоксин. Чаена лъжичка от маслото дневно в менюто се отразява добре на организма ни.

Ползи от маслото от нигела

Няколко проучвания са доказали, че то помага за поддържане на:

- Силна имунна система. Изследване за ефекта на семената върху различни видове ракови клетки, публикувано в Drug Discovery Therapy, показва, че тимохинонът се отразява благоприятно при възпалителни заболявания и повлиява на всички маркери на рак. TQ модулира сигналните пътища, ключови за прогресията на рака, и повишава противораковия потенциал на клиничните лекарства, като намалява токсичните им странични ефекти.

Проучване от университета в Кайро, Египет, показва, че добавка с масло от черен кимион облекчава симптомите на ревматоиден артрит, при който имунната система атакува здрави тъкани в ставите. Участниците в експеримента съобщават за по-малко подуване на ставите и намаляване на продължителността на сутрешната скованост след прием на капсули с масло от нигела.

Използването на маслото като капки за нос облекчава сезонните алергии. Повечето от участниците в изследването съобщават за намалени симптоми на сенна хрема, хрема при настинка, кихане и сърбеж. Маслото от черно семе може да се окаже ефикасно и при астма.

- Здрава храносмилателна система. Семената и маслото от нигела може да помогнат при стомашно разстройство, болки и спазми. Намаляват газовете, подуването на корема и помагат при язва.

- Нормално кръвно и сърдечен ритъм.

Клинично проучване

при хора от 2020 г., публикувано в сп. Food Science & Nutrition Research, разкрива способността на маслото от нигела да поддържа здраво сърце, нормално кръвно и сърдечен ритъм.

Статия, публикувана в Journal of Nutrition & Food Sciences, сочи, че маслото от семена на черен кимион има широк спектър от положителни ефекти върху затлъстели мишки.

Гризачите, подложени

на диета

с високо съдържание на масло от нигела, се оказват с по-ниско кръвно налягане и нива на глюкоза на гладно в сравнение с други, чието меню е богато на мазнини.

- Метаболизъм и черен дроб. В същото проучване учените са установили, че лечението с масло от нигела подобрява метаболизма и здравето на черния дроб чрез намаляване на риска от неалкохолна мастна чернодробна болест.

Друго проучване доказва, че тримесечният прием на масло от черен кимион намалява омазняването на черния дроб и нивата на аланин аминотрансфераза (ензим, който се произвежда предимно в чернодробните и бъбречните клетки). Когато черният дроб е увреден, нивата на аланин аминотрансфераза в кръвта се повишават. Авторите заключават, че са необходими по-големи и продължителни експерименти за оценка на ефективността на маслото от нигела при лечение на неалкохолен стеатохепатит, чернодробна фиброза и цироза.

При проблеми с черния дроб и бъбреците се налага консултация с лекар, който да определи безопасната доза масло. Прекомерната му употреба може да е вредна.

- Ендокринна система. Публикация от 2016 г. в British Journal of Pharmaceutical Research подчертава значението на семената от черен кимион за лечението на диабет - те подобряват синтеза на инсулин, глюкозния толеранс и пролиферацията на бета-клетките. Помагат и за лечение на усложнения като нефропатия, невропатия и атеросклероза.

Проучване от 2020 г. на изследователи от Медицинския колеж в Ню Йорк е установило, че комбинацията от TQ и омега-3 мастни киселини неутрализира

ефектите от затлъстяването

и маркерите за инсулинова резистентност.

- Псориазис. Скорошно проучване е изследвало ефекта на маслото от семена на черен кимион върху кожни лезии, подобни на псориазис, и е установило, че то може да се използва като адювантна локална терапия (прилагана след основната терапия) за лечение на псориазис и намаляване на червените петна, покрити с псориазисни плаки.

- Екзема. Проучване, включващо 60 пациенти на възраст от 18 до 60 години с екзема на ръцете, е установило, че

локалното приложение

на маслото

намалява възпалението и успокоява сърбежа от екземата, благодарение на съединението TQ.

- Лечение на рани. Доказано е, че маслото от нигела намалява възпалението и наличието на бактерии, като ускорява заздравяването на рани и помага за образуване на нова здрава кожа.

- Блестяща коса. То е естествено средство за овлажняване на косъма и възстановяване на косата. Омега-3 и омега-6 в него засилват кръвообращението в скалпа и подпомагат растежа на косата само за седмица. Забавя побеляването на косата.