Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Истински цирк вместо разговори се състоя в залата в Народното събрание, в която трябваше да се проведе среща по предложение на "Продължаваме промяната ".

Кирил Петков и Асен Василев поканиха лидерите на останалите партии на общ и прозрачен разговор, след като парламентът изпадна в тупик поради невъзможност да си избере председател и след третия опит. Срещата бе насрочена за 12 часа, но в този час в залата имаше само журналисти.

22 минути по-късно в залата влязоха Даниел Митов и Румен Христов от ГЕРБ-СДС, въпреки че малко по-рано ръководството на групата обяви, че няма да участва в разговора с "Промяната". Те видяха, че няма никой, и тръгнаха да си ходят.

Истината е, че ако трябва да се провежда някакъв публичен дебат, той трябва да се проведе в пленарната зала, там се водят публичните разговори пред всички граждани и пред камерите, обясни Даниел Митов. След като няма никой тук, очевидно ПП са в изолация, допълни той. И обясни, че са се качили в залата да видят кой е дошъл и какво се случва.

Но докато говореха пред журналистите, зад гърба им в залата влязоха Кирил Петков и Асен Василев. Въпреки, че журналистите им казаха, Митов и Христов се направиха, че не виждат и чуват.

Ако ще е лидерски дебат, той трябва да е в присъствието на всички политически сили. Обявено е за 12 часа, а виждам, че в 12,25 няма никой, каза Митов и напусна залата.

Среща между партиите

Среща между лидерите на партиите в Народното събрание, организирана от "Продължаваме промяната". Целта е да се намери изход от кризата с избор на председател на парламента.

Публикувахте от bTV Новините в Четвъртък, 20 октомври 2022 г.

След това Петков и Василев дадоха сами брифинг на медиите, по време на който обясниха, че са се забравили, защото са изчаквали да приключи заседанието на Председателския съвет.

Поради факта, че групите реално си нямат доверие - обществото вижда, че или ще трябва да седнем да градим консенсус. Задкулисните договорки са толкова токсични, коментира Петков. Той и Василев бяха категорични, че трябва прозрачност, а задкулисни договорки при затворени врати не могат да формират мнозинство.

Трябва всяка партия да номинира председател не от собствените си редици, а от другите, обясни каква е печелившите кандидатура Василев.

Това, че другите не са тук, не значи край. Това е покана да дойдат тук, когато се чувстват комфортно, допълни Петков. И призова всяка група да направи номинации от другите групи, които да бъдат обсъдени. Но нито той, нито Василев посочиха своите имена. Първо трябва да се реши това ли ще е подходът, какъв човек ще се търси и дали ще е юрист, както смятат от ПП. И едва след това да се говори с имена.

Ако въведем този формат за тежките задачи, които имаме да решаваме, всеки ще обере емоциите си, обясни Петков.