Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Покойната кралица Елизабет Втора с конете си
Покойната кралица Елизабет Втора с конете си

Почти 9 млн. евро е спечелила за 70 г. от продажбата и отдаването под наем на жребците

Покойната кралица наследява страстта от майка си, която тайно залага под фалшиво име

Приживе кралица Елизабет II получава всеки ден резюмета на статии от пресата, подготвени от нейните секретари, но до последно тя чете само един вестник по време на сутрешната си закуска - Racing Post, библията на конния спорт.

Любовта на цялата фамилия към конете започва с крал Джордж V

- човека, който измисля името Уиндзор в разгара на Първата световна война, тъй като истинското название (Сакс-Кобург и Гота) e твърде немско.

Джордж V основава и кралска конюшня за състезателни коне.

Вторият му син Джордж VI наследява любовта към четириногите, а съпругата му обичала надбягванията и играела хазартни игри, които по онова време били незаконни.

През 1943 г.

в разгара на Втората световна война

по време на едно от конните надбягвания се появява човек на име Уилям Хил.

Той е натрупал богатството си от нелегален бизнес със залагания на надбягвания с хрътки и коне.

Хил създава конюшня за надбягвания,

а неин чест посетител е именно Елизабет, съпругата на краля.

С течение на времето хазартът става законен, а "Уилям Хил" се превръща в най-голямата компания в този бизнес. След като Елизабет овдовява, собственикът инсталира телефон с директна линия до централата в личната й стая, което позволява на кралицата майка да залага дискретно под измислено име.

Затова не е изненада, че любовта на бъдещата Елизабет II към конете се заражда още в най-ранна детска възраст. Първото си пони тя язди, когато е на 4 г. След смъртта на баща си Джордж VI не само наследява трона, но и кралските конюшни. Именно там тя насочва всички страсти, които работата й като кралица я принуждава да крие. "Отглеждането на състезателни коне е като да сложиш кранче в джоба си", казва веднъж Елизабет II. Тя не страдаше от недостиг на пари, но беше умна. Благодарение на продажбата на конете си и отдаването под наем на жребците за разплод, тя реализира и печалби. Смята се, че за 70 години е спечелила почти 9 милиона евро.

Освен това има блестящ състезателен рекорд. В продължение на 70 години конете й участват в 3441 състезания и печелят 566 пъти. 2021-ва е най-добрата й година: 36 победи и награден фонд от 550 000 паунда (над 600 000 евро).

Първият съветник на кралицата по състезанията е седмият граф на Карнарвън,

внук на откривателя на гробницата на фараон Тутанкамон

Хауърд Картър - Хенри Хюбърт. Той е един от малкото хора, които се обръщат към кралицата, наричайки я просто "Елизабет". След неговата смърт през 2011 година престижният пост се поема от неговия наследник Джон Уорън.

Като патрон на Асоциацията на развъдчиците на чистокръвни коне кралицата проявява искрен интерес към всичко в тази сфера. Отделно за нея е голяма гордост да отглежда свои жребци, като редовно ги посещава, за да им се любува.

Нейните коне са заплодени в кралския конезавод

в имението Сандрингам в Норфолк. Младите жребци се отглеждат в Хемпшир, преди да бъдат предадени на професионални треньори. След като приключат със състезанията, те остават под нейно попечителство до пенсионирането си или могат да бъдат продадени.

Днес офисите на букмейкъра "Уилям Хил", както и тези на други компании за залагания са студени и празни. Почти целият бизнес се извършва онлайн, но в продължение на десетилетия тези задимени алкохолни заведения обединяваха по странен начин работническата класа и кралското семейство.

Причината за спада на интереса към залаганията е, че отглеждането на състезателни коне е твърде скъпо. Много милиардери се занимаваха с това хоби, защото това означаваше да са близо до Елизабет II по пистите.

При това в моментите на най-голямо вълнение, което е способна да изпита една кралица -

когато тя си позволява да крещи и да вдига юмрук

След смъртта й те знаят, че нито Чарлз III, нито децата му са наследили вкуса към кръстосването на жребци и кобили.

Принцеса Ан, отлична ездачка, също не е ентусиазирана от репродуктивния цикъл на конете. Затова и не е изненада решението на крал Чарлз III да продаде 12 от най-обичаните коне на майка си, въпреки че това скандализира Великобритания.

Новината за продажбата на расовите коне идва, след като кралят обяви напускането на Джон Уорън от длъжността мениджър на състезанията. Това се случва въпреки факта, че той е бил може би най-близкият и доверен приятел на покойната му майка.

Според запознати

Уорън възнамерява да консултира бахрейнските кралски кръгове

Неотдавна той пое ролята на консултант на министър-председателя на Катар - Абдула бин Халифа ал Тани.

В ролята си на една от най-уважаваните фигури в света на надбягванията Уорън беше с Нейно Величество точно преди смъртта й в Балморал миналия месец.

"Седяхме там в продължение на часове, за да изготвим стратегия и планове занапред, мисля, че най-приятното нещо за мен е да знам, че тя беше заобиколена от членовете на семейството си в последните си мигове", казва Уорън веднага след смъртта на кралицата.