Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Цонев
Снимка: Велислав Николов
Йордан Цонев Снимка: Велислав Николов

Петима станаха кандидатите за председател на Народното събрание, след като процедурата по избор стартира отново. Това се наложи, след като парламентарен шеф не бе избран и на балотажа, на който отидоха Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП.

След дълга почивка и умуване депутатите се събраха, за да решат как да излязат от патовата ситуация, която не позволява реално започване на работата на това НС. Водещият заседанието Вежди Рашидов се обърка и обяви, че за него това е нов тур на избора.

Така към досегашните кандидатури, които бяха потвърдени отново от партиите - Желязков, Минчев, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане", ДПС издигна Йордан Цонев.

Очевидно всички думи, които бяха казани при откриването след клетвата, или не са били чути, и не са били разбрани. На път сме да сътворим конституционна криза и още една власт да бъде блокирана, обърна се към колегите си Десислава Атанасова от ГЕРБ. Според нея сега било времето заявката кой ще бъде управляващ и кой опозиция, кой как ще се държи - като конструктивни или анархисти, да бъде изпълнена със съдържание.

Изборът на председател е норма, с която сме се съобразявали и тези, които имаме опит, и тези, които са нови в тази зала, са длъжни да спазват, каза Атанасова. Тя напомни, че в 47-ото НС ГЕРБ не излъчиха кандидат за шеф. Съветвам всички ни за повече разум, защото законодателният орган не би могъл да функционира без председател всички говорихме за кризи, отговорност и решения - как ще работим, как ще се изберат комисии, при условие, че не можем да се разберем по елементарно нещо - избор на шеф, обясни шефката на депутатите от ГЕРБ. 

Глас народен, глас Божи, напомни Атанасова, че правото на първата група е да излъчи председател. Тя поиска преосмисляне поведението на групите и да не продължават да рушат не само парламентаризма, но и устоите на държавата.

Благодаря ви за тази леко назидателна лекция. Изборът на председател на първото заседание не е норма, а закон. Ние ясно обявихме 3 дни по-рано, че ще имаме кандидатура, обясни в отговор Асен Василев от ПП. Напомни, че ГЕРБ са гласували против кандидатурата на Никола Минчев в предишния парламент, това било нормално за опозицията.

Най-нормалното е най-голямата сила да си осигури мнозинство за избор на председател и кабинет, обясни Василев. И напомни, че ПП са провели предварителни консултации, договорили са политики още преди да се стигне до старта на парламента.

Да се издигне председател, с надеждата, че опозицията ще го подкрепи, е или наивност, или се разчита на задкулисни договорки. Ние такива не правим, поне си говорим по дивани и сараи, каза Василев. И отново номинира Никола Минчев.

Доайените трябва да даваме тон, а ДПС е доайен, защото е била във всички Народни събрания от най-новата ни държава, включи се Йордан Цонев.  Той критикува Асен Василев. Нито едно НС, с изключение на предходното, не и имало мнозинство преди старта. Винаги се избира първо председател, след това тук се търсят разговори и формиране на мнозинство. Не си позволявайте квалификации и сараи, не дърпайте този език, призова го Цонев. Той определи като абсурд случващото се в залата.

Никой от нас не е обещавал в предизборната си програма, че ще блокира работата на НС още в първия ден. Всичко, което имате да кажете като платформи, програми, може да стане след като се конституира парламентът, изрази Цонев учудване от запъването на "Промяната".

Има време да кажете ГЕРБ и ДПС какви са, и ние да ви кажем ние какви сте. Не е днес денят - днес тук трябва да бъде избран председател, критикува ги Цонев.

Не сме доайени, но не можем да приеме България да се управлява така, скочи Кирил Петков. Той напомни, че са заявили, че са конструктивна опозиция, но няма да правят безпринципни договорки.

Петков призова ГЕРБ да отстъпят встрани, ако видят някой, който може да спечели доверието на това НС. Не можете да имате председател, който няма поне 51% подкрепа, обясни съпредседателят на ПП.

В политиката освен нови неща, има континуитет - след като казвате, че не приемате старите партии, в какво НАТО и какъв ЕС се кълнете, отвърна му Цонев. Тук има партии, които са причина България да е член в тях. Говорим за континуитет в институциите, допълни той.

Промяната има две посоки - към добро и лошо. В следващото заседание ще ви обясня каква промяна сте вие, обърна се Цонев към ПП.

Правилата не може да дерогират конституцията, качи се на трибуната Радостин Василев от ПП и предизвика повиквания от залата.

Да гласуваме председател. Много рано започвате, ще имате време, като в детската градина, да се каже кой е отличник. Нямам опит, опитвам се да бъда точен и да председателствам възпитано, опита се да овладее залата Рашидов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да се подложат на гласуване отново правилата и да се спази цялата процедура отначало, за да няма оспорване. 

При тази остра конфронтация между първата и втората кандидатура, изборът на Кристиан Вигенин е едно добро решение за излизане от кризата, обясни Нинова.

Трябва да се издигнат номинации за личности, които могат да обединят хората, диалогични са, препотвърди номинацията на Никола Минчев Андрей Гюров от ПП. И го определи като "номинацията на хората".

Явно не сме готови да чуваме и разбираме какво ни говорят опонентите. И съгласието го разбираме само около своята правота, вместо да търсим общото право и това на опонентите, критикува колегите си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Уроците не са научени и поеките не са извлечени, особено от тези 4хизцори в последната година и половина, обясни той. И посочи основният проблем - липсата на диалог. След като го преодолеем, ще можем да решаваме проблемите на хората, допълни той.

Много е лесно да се каже - аз ще бъда опозиция, и в един момент по определена тема да създаваме криза. Днес е първият ден, тепърва ни позволи да направим с тази структура, която е по волята на суверена, да търсим мнозинство. Ако успеем да намерим мнозинство и за правителство, би било още по-добре за държавата, каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС даде пример как са гласували от партията за председател в предходните парламенти, а накрая издигна Йордан Цонев.

Мажем да удържим Символ на зазиклилата демокрация 

Повдигна въпроса колко струва един час работа на НС. Изобщо не е евтино, и въпросът е кой ще плати сметката.

Има една стара максима - че е лошо всички да са в управлението, защото тогава народът е в опозиция. Но по-лошо е всички да са в опозиция, защото тогава не знам народът къде е, коментира Дончев.

Предстои провеждането на нов избор.

Очаквайте подробности.