Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Коментирхме аспектите на ситуацията. Нашата ПГ има ясно решение – подкрепяме Никола Минчев докато има такава номинация. Сега ще видим на следващия тур номинации кой ще присъства в зала и кой ще участва в номинациите.

Според мен трябва да има нови номинации. Може същите кандидати да бъдат номинирани отново. Практически не може да се разпусне заседанието докато няма избор на председател, защото въпросът е кой ще свика следващото заседание – няма председател" каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

На въпроса какъв сигнал дава парламента на хората след като още в първия ден не могат да достигнат съгласие и да изберат шеф на парламента Иванов отговори: „За много тежко поитическо разделение. И най-малкият проблем на това разделение е, че не може да се избере председател. Всъщност виждаме невъзможността да се започне работа и да се избере правителство, защото политическите партии не могат да намерят начин да разговарят помежду си“.

Иванов припомни, че именно на това е била посветена и част от декларацията му – партиите не могат да разговарят помежду си, защото не може да бъде решен въпроса за корупцията.

ДБ няма да предложи свой кандидат като компромисен вариант. Иванов увери, че промяна на решението на ПГ на ДБ няма да има и техният избор остава Никола Минчев.

„Няма разписана процедура за повторно номиниране. Но конституцията предвижда да бъде избран председател и това съдържа в себе си, че за да бъде избран трябва да има номинация“ каза още Иванов.

Според него дори и да направят компромис сметките пак няма да излязат, а председателски съвет към момента не е бил свикван от ДБ нито са били канени на такъв.

Относно предложението президента на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен на говори в парламента Иванов обясни, че от ДБ искат това да се случи, но това трябва да е в момент, който е удобен на него, и в момент, в който България е изпълнила това, което биха очаквали „приятелите от Украйна“.

„В нашия мироглед, когато не може да се формира правителство, по конституция следва да има нови избори“, посочи още той.