Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роналдо трудно се справя с прякора Феномена.
Роналдо трудно се справя с прякора Феномена.

Първо се срина тялото му, а след това и психиката, но лекарите се борят успешно с раните

Спечели всичко във футбола, но напрежението от големите очаквания
разруши живота му

Спечели каквото имаше за печелене във футбола. Никога няма да се сети за точния брой на купите и медалите, които са минали през живота му.

У дома едва е успял да смести двете златни топки, "Златната обувка", трите награди за Футболист на годината на ФИФА и куп други подобни отличия, облечени в злато и сребро. Твърде е вероятно Роналдо Луиш Назарио де Лима понякога да застава пред своята домашна стена на славата и да пита самия себе си –

струваше ли си всичко това

в крайна сметка?

Преди малко повече от 20 години бразилският суперголмайстор сигурно щеше да се изсмее на подобен въпрос. Обичаха го дори пингвините от Антарктида заради страхотната техника, въображение и убийствен голов нюх. Искаха го и го получиха най-големите в Европа – "Барселона", "Интер", "Реал" (Мадрид) и "Милан". Навсякъде го посрещаха като полубог и дори феновете на врага ставаха на крака, за да аплодират поредното му невъзможно изпълнение на терена. Спечели пари, слава и много приятели. И все пак струваше ли си?

Сегашният много натежал, но и помъдрял Роналдо

трудно ще даде еднозначен отговор. През годините всички брояха успехите и парите му, но никой не се сети да го попита какво му е струвало да ги постигне.

Бразилската футболна легенда нито е първият, нито ще е последният популярен човек, който всячески се опитва да убеди тълпата, че животът му не е низ от приказни приключения. И за да е още по-убедителен, тези дни Роналдо призна, че вече две години и половина посещава специалист, който е ангажиран да спаси каквото е останало от психиката му.

"Никой не ме предупреди какво ме очаква, когато дойдоха успехите и славата. Просто ме хвърлиха в дълбокото и ми казаха: "Искаме да дадеш най-доброто от себе си". Ние бяхме от поколението, което беше свикнало да изпълнява заповедите, без да драматизира излишно.

Напрежението започна да се трупа неусетно, а

с останалите момчета не сме били подготвени за него

И ето че проблемите дойдоха", признава си сега Роналдо, който заедно с огромната си маса от фенове очаква излизането на документалния филм за него - The Phenomenon, на DAZN.

Бразилецът в никакъв случай не желае да бъде приеман като жертва и се стреми хладнокръвно да обясни причините, довели до нуждата от лечение на психиката му. Бързо връхлетялата го слава е само един от демоните, които се вкопчват в него и жадно започват да пият от жизнените му сили. Успоредно с неговия възход започва и развитието на интернет.

"Трудно ми е сега да обясня на младите подобен проблем, но хората на моята възраст сигурно ще ме разберат. Информацията изведнъж започна да се движи с много по-голяма скорост, стана по-напрегнато, по-изискващо. В същото време възможностите да се помогне на играчите бяха много по-малко в сравнение с днешния ден.

Сега в големите отбори има достатъчно подготвени специалисти, които работят индивидуално с всеки един от футболистите. Ние нямахме подобен късмет. Хвърляхме се в битката и който оцелее", категоричен е голмайсторът на един куп европейски грандове и на бразилския национален отбор. И бърза да признае, че големите имена от неговото поколение са

грабили с пълни шепи от изкушенията

на живота, без да се замислят какво ги очаква в бъдеще.

"Стресът беше непозната дума за мен и за останалите и въобще не сме подозирали, че това е проблем, който може да се окаже решаващ за остатъка от живота ни. След това много други бяха връхлетени от депресията и всеки сам се е справял с проблемите. Тогава нямаше лекарство за страховете ни", допълва великият футболист, който през целия си живот е преследван от тежки контузии.

Физическата болка също се отразява на психиката му. Той често посещава болницата, за да чуе от лекарите, че е по-добре да се откаже от професионалния спорт. Въпреки това се завръща на терена непосредствено преди световното в Южна Корея и Япония.

Да, не успява да помогне на своя "Интер" да спечели титлата, но за сметка на това

със “селесао” триумфира на мондиала

След това отново играе, отново се контузва, качва килограми и накрая най-сетне спира да се бори със собственото си тяло. Сега си признава, че именно големите очаквания към него са го карали да превъзмогва болката и да се връща на терена въпреки всички лекарски забрани.

"Може да се каже, че дори

прякорът Феномена се отрази негативно на живота ми

Измислиха го в Италия и той никога не ме е карал да се възгордявам. Напротив, притискаше ме. Щом си феномен – значи си длъжен да си много по-добър от останалите. Трудно е да се движиш натоварен с очакванията на другите", спомня си бразилската футболна легенда.

След края на кариерата си той, както вече стана дума, започва да посещава психолог, но и да се грижи за спокойните си старини. В бизнеса е също толкова талантлив, колкото и във футбола.

Роналдо създаде няколко успешни бизнеса и инвестира във футболните клубове "Крузейро" и "Валядолид". Сега

не може да се оплаче от липса

на пари,

а хората въобще не са го забравили.

Но е категоричен, че се опитва да живее по-спокойно и да се наслаждава на сегашното си благосъстояние, за което похарчи твърде много от младостта и здравето си.