Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Време е да ги излекуваме

Пазарлъкът на партиите адски заприлича на библейската притча за цар Соломон и двете майки с тази разлика, че сега майките са седем и до една са кучки.

Да напомня сюжета - едната майка, без да иска, убива сина си и краде детето на другата, докато тя спи. Спорът им стига до самия цар Соломон, който нарежда на слугата да вземе меча и да разсече детето на две. Тогава истинската майка се хвърля в краката на царя и започва да го моли: “Нека тя вземе детето, само не го погубвай!”.

Според църквата детето в притчата е самата църква. Но в политиката детето е българската парламентарна република. Уви, горката република така и не случи на истинска майка – само за година и половина партиите я заклаха 3 пъти, а сега я разфасоват за четвърти път със заучени движения като дърти касапи в месокомбинат.

Не, партиите

не милеят за републиката. На

тях парламентът

им пречи

Освен това им пречат институциите, пречи им конституцията, а законите са тоалетни хартийки. Какво означава този възторжен есемес на Киро до Слави: “Арестувах Борисов”? Значи – майната му на правораздавателното лицемерие. Аз съм премиер, аз съм и полицай. Точка.

За 33 години преход по-лицемерна партия от ПП досега не съм забелязвал. Като се тръгна от казуса с двойното гражданство, та до арестите като форма на пиар – примерите на разпасана откровеност край нямат. Помните ли как назначиха един човек за шеф на ДКЕВР, а след това промениха закона, та да съответства на човека? И после, когато Конституционният съд отмени назначението, аха и КС да уволнят. Класика.

А какво значи този анонс – готови сме да преговаряме, но само ако подпишете предварително, че ще махнем Гешев? Значи майната й на конституционната процедура, това значи. Напоследък тъмносинята идея има ново име, но ние знаем и помним коя клика 2 пъти назначи свои верни главни прокурори, а на другия ден тръгна да ги маха.

Помните ли седемгодишното махане на Татарчев и после на Филчев? От всичките 5 прокурори на прехода политическият кръжок, прероден като ДБ, не е клатил само Борис Велчев – баш червеното чадо. Да бе успял да свали поне един, щях да го призная. А сега тези омръзнали клатещи движения са по-скоро едно трийсетгодишно мастурбиране, което нищо не посява и нищо не жъне.

Развратна майка е и БСП, която в никакъв случай нямало да прави правителство

с ГЕРБ и ДПС (лъже, естествено). Те са под нейното достойнство? А коя партия има най-много коалиции с лошото ДПС? БСП, разбира се. Две явни и две неформални, общо 11 години и половина заедно на власт по мои сметки. Кой замени територията на половин България с другата половина? Тези двете вместе плюс НДСВ. Кой се прегръщаше с Доган на Орлов мост? Лидерът на БСП, разбира се. А кой даде ДАНС на Кой?

И от чии редове възникна партията ГЕРБ? От по-низовите членове на БКП и изчезналата НДСВ. Плът от плътта на тройната коалиция. А сега – не се познаваме.

И за коя българска партия няма съмнения и

обвинения в корупция? Само за тази, която не е управлявала. Това налага всеки път да се измислят нови партии за камуфлаж. В този парламент са две – “Български възход” и “Възраждане”. Първата чака властта на гюме в този парламент, а втората – в следващия. Намеренията на БВ са военна тайна. Дайте й властта, за да разберете.

По принцип думата “партия” значи “част от цялото”. БВ обаче не е отделна част, а лепило за другите части от партии. Като ги слепи в едно генералско правителство, най-сетне ще видим шведски изтребители на парада по случай победата над Путин.

Сега ГЕРБ успешно играе ролята на истинската майка от соломоновата притча, готова е да отстъпи всичко само и само да спаси парламента. Но щом дойде ред за рециклиране на втория мандат, ще я видим в ролята на Отело от едноименната пиеса. Бойко Борисов е като Сара Бернар, свалям му шапка. И в третото действие по сценарий всички ще дадат част от себе си на генералската партия, която ще слепи правителство с 4.6 на сто от вота, или приблизително 1.5 на сто от българските избиратели. И това е по-добрият вариант.

Всички знаем, че няма демокрация без партии. Но твърде често партиите се оказват врагове на демокрацията. Точно това е положението у нас в момента.

Разликата между българските партии и например английските е като между фамилията Корлеоне и “Бийтълс”. Историята познава стотици политически състояния, при които

зад благовидната табелата “партия”

са съскали

отровни клики,

пладнешки разбойници и заклети врагове на всякакви демократични глезотии. Например през лятото на 1917 г. Ленин казва: “Има такава партия!”, а през есента изпраща матроса Железняк да разгони първи първия демократично избран руски парламент още на първото му заседание. Оттогава на руските парламенти не им върви, все ги разгонва някой с пушка. Или да вземем нефелните “ваймарски” партии, които една след друга отказват да управляват и през 1933 г. дават властта на Германската националсоциалистическа работническа партия, за да премахне окончателно парламента.

Българската история също познава доста периоди на партийна деградация и упадък. Например коалицията, наречена “Народен блок”, която управлява България в периода 1931 – 1934. В нея влизат Демократическата партия, БЗНС Врабча 1, БЗНС – Стара Загора, Националлибералната партия и Радикалната партия – същата “орел, рак и щука”, на която тази година бяхме потърпевши свидетели. Мъките на тази коалиция завършват с Деветнадесетомайския преврат от 1934 г., когато политическия кръг “Звено” и Военния съюз с помощта на армията вземат властта и разгонват партиите. Гробарите на партиите обикновено се оказват с ботуши.

В горните 2 примера, както и в още десетки подобни, пряката причина за упадъка на партиите и една и съща, партийно-листовата избирателна система. Навсякъде, където партийните клики узурпират правото на суверена да си избира пряко представителите, после се хващат за шиите при дележа на плячката.

Ама не било културно да се държи такъв тон

за пресветата българска демокрация? Сори, но как да се изразяваме любезно за този бардак? Тия хора искат да ги изберем за да управляват, а после отказват да управляват. Но от субсидиите не се отказват. Поверяваме им светая светих, т. е. парламента, а те му пускат кепенците. Ще борят корупцията, а газят законите като райграс. Сега са ни приготвили най-свирепата зима на прехода, но искат да гледат отстрани. Ни лук яли, ни лук мирисали.

Стига любезности, време е да ги наричаме с истинските им имена. С тези клики не може да има нито демокрация, нито благоденствие. Време е да започнем да си избираме депутатите пряко и персонално, за да можем после да им търсим сметка.

Има ли такава партия?