Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Испанката стана първата жена, успяла за

втора поредна година да спечели “Златната топка”

Вечерта на 17 октомври бе историческа за наградата "Златна топка". За пръв път в историята жена успя да защити приза, който е спечелила година по-рано.

Испанката Алексия Путеяс вдигна за втори път от общо четирите награждавания при дамите най-престижната индивидуална футболна награда.

Както обикновено, спортните медии - особено у нас - обърнаха по-голямо внимание на нейния колега Карим Бензема и неговите постижения през великолепния сезон, който французинът изигра за "Реал" (Мадрид). Заслужава си обаче да се разкаже и вдъхновяващата футболна история на 28-годишната Алексия - суперзвездата на женския отбор на "Барселона" и като цяло - на футбола.

Алексия е родена в Каталуня през 1994 г. Още от дете баща й, който е фен на "Барселона", я запалва по футбола. Двамата често посещават "Камп Ноу", а ако не могат да стигнат до стадиона, гледат мачовете на "блаугренас" в местен бар.

Младото момиче мечтае да се докосне до славата на идолите си от детството: Ривалдо, а после Роналдиньо и Иниеста. Пред осъществяването на мечтите обаче винаги стои първата крачка.

Путеяс я изминава смело и през 2005 г. се записва в момичешката школа на Барселона.

По това време в Испания, а и из цяла Западна Европа на женския футбол вече се гледа малко по-сериозно. Надали по онова време тя или баща й са подозирали, че 15 години по-късно тя ще е звездата на мач, който се играе пред пълен до краен предел "Камп Ноу".

Разбира се, както най-често става в живота, пътят на Алексия до славата и до двете златни топки е осеян с тежки изпитания и сърцеразбиващи загуби.

Година след като е тествана в момичешката школа на "Барселона", Путеяс трябва да направи първата крачка назад в кариерата си на футболист. Тя не успява да пробие в тима на любимия си отбор и затова й се налага да вземе тежкото решение - да се състезава за градския съперник от "Еспаньол".

Там младата Алексия намира своето място и усилено тренира и се развива през следващите четири години. През 2010 г., когато тя е едва на 16, прави дебюта си в женския футбол. Тогава става част от тима на "Еспаньол", който печели купата на кралицата, побеждавайки "Райо Валекано" на финала. Същата година преминава да играе в "Леванте", след като отбелязва 15 гола в 34 мача през сезон 2012/ 2013.

Кариерата на Алексия върви нагоре в тези години, но тогава я сполетява и най-голямата трагедия в живота. Малко преди началото на европейското по футбол за девойки в Анталия, в което Путеяс е гласена за капитан на Испания, тя губи баща си. Тогава испанката е едва на 17 години.

Опустошена, тя се захваща още по-усърдно. Успява да отиде на европейското първенство, където извежда испанките до финал, загубен от Швеция след продължения. След успеха в Анталия е забелязана и от женския отбор на "Барселона". Преди началото на новия сезон подписва с каталунците и осъществява мечтата на двама: "Освен всичката любов, която чувствам към "Барселона", там някъде роля играе и връзката с баща ми, тъй като да играя за този отбор, бе и негова мечта. Така че в момента аз осъществявам и моята, и неговата мечта", споделя години по-късно пред Би Би Си Путеяс.

След трансфера от 2012 г. започва един 10-годишен период на успехи. Именно тогава тя печели 6 пъти Примера дивисион, седем пъти купата на кралицата и един път Шампионската лига за жени. В това десетилетие тя играе 389 мача, в които вкарва невероятните 168 гола.

Алексия е една от първите суперзвезди в историята на женския футбол. В Барселона лицето й е разпознаваемо толкова, колкото и това на Лео Меси, а из града могат да бъдат намерени десетки графити с лика й. Всъщност в Каталуня нежният пол успя през последните години донякъде да засенчи представянето на мъжете на зеления терен.

През 2022 г. Путеяс извежда "блаугренас" с капитанската лента в няколко последователни мача от Шампионската лига за жени пред препълнени до краен предел трибуни на "Камп Ноу". 91-хилядите зрители по трибуните гледат победите на своите момичета първо над големия враг от "Реал" (Мадрид), а после и над германския "Волфсбург". За тяхно нещастие "Барса" губят финала от "Лион" с 1:3.

Гола за каталунците отбелязва Путеяс. С него тя закръгля сметката си за сезона на 28 попадения.

С тази сметка си осигурява и втора поредна "Златна топка". Заслужената награда, която бе колкото за нея, толкова и за подкрепящите я почти фанатично съграждани. И разбира е, за покойния й баща.