Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ

ДПС предупреди: Подкрепяме председател от най-голямата група, но наруши ли правилата, го сваляме

В патова ситуация изпадна парламентът, след като не можа да избере председател от първия път. Депутатите излязоха в почивка и предстои балотаж между Росен Желязков и Никола Минчев. Това показва според наблюдателите, че няма да успее да се състави и правителство. По принцип изборът на председател се смята за генерална репетиция дали ще има мнозинство за кабинет.

Най-много гласове получи Росен Желязков от ГЕРБ - той бе подкрепен от 103-ма. 86 бяха "против", а 51 се въздържаха.

Никола Минчев от ПП бе подкрепен от 74, 29 бяха "против", а 135 "въздържали се".

Само 25 от БСП и двама от ПП подкрепиха Кристиан Вигенин. 31 бяха против кандидатурата му, а 181 се въздържаха.

Петър Петров от "Възраждане" получи  27 гласа "за", 94 бяха "против", а 118 - "въздържали се ".

Нямаше разисквания по правилата, единствено уточнението, поискано от ПП, че азбучният ред е по малко име. Те бяха подкрепени от 235 депутати, а 1 се въздържа.

Парламентарната практика и традиция е най-голямата група да издига председателя на Народното събрание, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ при представянето на кандидатурата на Росен Желязков. В излъчените 4 кандидатури тя видя, че възможността да се конституира парламента става залог на тясно партийни сметки.

При осъзнаване, че е необходимо да се търси консенсус, Атанасова представила кандидатурата на ГЕРБ на всички групи. Едни приеха, други отказаха, страхувайки се, че това предопределя мнозинство, трети отказаха, защото имат свой кандидат. Аз приемам това. Но всички заявиха, че номинацията на Росен Желязков е много добра, всички заявиха доверие и уважение, разказа Атанасова. 

Росен Желязков може да търси консенсус, може да гарантира спазване на правилата и може да носи отговорност. Не може да се крие зад чужда отговорност, няма да позволява противоконституционните актове да бъдат емблема на НС и няма да наложи за норма правото на силата, за сметка на силата на правото, описа го Атанасова.

Има практика, в която председателят се избира от най-голямата група, но има примери от миналото, когато това не е спазвано, особено с оглед фрагментирането на НС. Затова е хубаво да се подходи мажоритарно с оглед качествата на всеки депутат, обясни Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". И представи техния кандидат Никола Минчев, който се разпознавал като символ на промяната. Човек, който знае какво значи да подхождаш с уважение както към съмишленици, така и към опоненти. Той знае и разбира какво е да бъдеш пръв сред равни. С тези негови качества и с доброто му възпитание той ще допринесе много за работата на НС, обясни Гюров.

БСП номинира за поста Кристиан Вигенин. Неговата кандидатурата е гарант за спазване на конституцията, строго прилагане на правилника на НС, гарантиране на свободата на изразяване на мнение, описа го лидерката Корнелия Нинова. Той беше опора и ментор на младите колеги от ПП в предишния парламент, допълни тя.

"Възраждане" номинира Петър Петров с обяснението, че е 48-ото НС има нужда от председател, който да дава нужното уважение за всички.

ДПС ще подкрепи спазването на традицията най-голямата парламентарна група да излъчи председателя, каза Йордан Цонев. Той напомни, че това е практиката им във всички парламенти досега, като изключението е било в 42-ото НС, когато са подкрепили втория кандидат, защото искали оставката на Цецка Цачева в предходния мандат. В миналия парламент подкрепихме Минчев, а като зачестиха нарушенията на правилника и конституцията, го свалихме, напомни още Цонев.

Принципната ни позиция е, че "пръв между равни" означава и, че не е шеф на депутатите, че се движи в рамките на конституцията и законите, и че "равни" не означава, че по-равни са от неговата група. ДПС ще следи стриктно за всичко това, закани се Цонев.