Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова говори от името на ПГ на ГЕРБ-СДС на откриването на 48-ото НС
Десислава Атанасова говори от името на ПГ на ГЕРБ-СДС на откриването на 48-ото НС

Единството и мирът ще са в основата на позицията ни по всички въпроси. Ще се стремим тук да има съгласие, а в страната да има мир. Това заяви Десислава Атанасова от името на парламентарната група на ГЕРБ. Тя също посочи, че днес се чества денят на Св. Иван Рилски и цитира думите му за мир и единство.

Родината ни е в толкова критична ситуация, че не може да си позволим детински битки за надмощие и обиди, или популизъм, граничещ с умишленото тласкане на държавата към фалит, а обществото към анархия, заяви Атанасова. И посочи, че политическата нестабилност все повече заема формата на хронична криза на доверието към институциите.

"Българските граждани показаха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили. Те са наясно с огромната социална цена, която всички ще платят, ако продължи политическото противопоставяне. Те не искат да я плащат. Те заставиха нас да работим заедно и нито една партия в 48-то НС да не е в състояние да състави самостоятелно правителство", посочи Атанасова.

Според нея в спокойни времена може да се обсъждат различните визии и всеки да настоява за своята, такива били времената при първото и второто правителство на ГЕРБ. Сега страната ни не е в състояние да си плаща сметките, предприятията са заплашени от банкрут, хиляди домакинства са заплашени от рязко обедняване, заяви тя.

И настоя депутатите да мислят как да изправят страната на крака. "Изключително сложна задача - заедно да укрепим доверието в институцията Народно събрание. В същото време би трябвало да разговаряме помежду си и да постигаме съгласие не само със съмишлениците си, но и с нашите опоненти. Необходими са лидерство и политическа смелост. Това означава да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ти поддръжници", смята Атанасова.

"Ако някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, ще вървим с по-бързи крачки към разпад на политическата система. В битката срещу парламентаризма победители няма да има", смятат от ГЕРБ.

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Атанасова увери, че ще положат всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилността на политическата система, а оттам на публичните финанси. България има нужда от антикризисно проевропейско управление, което да гарантира материалната и социална сигурност на българите, добави тя и посочи, че макар и първа политическа сила, няма как да носят сами цялата отговорност за всички бъдещи закони.

Приоритет ще е установяването на финансова дисциплина на публичните финанси. "Държавата не може да си позволи да взима повече дългове. Може да се стигне до намеса на МВФ. Към бюджета 2023 да се елиминира всяка проява на авантюризъм. Служебното правителство да внесе всички закони за деблокиране на Плана за устойчивост", посочи тя.

Правосъдната реформа и борбата с корупцията също са важни, посочи Атанасова и припомни, че за корупция на високите етажи по времето на ГЕРБ не бе изнесено нито едно доказателство. "Опитите да бъдем представени като универсално зло бяха предизборна пушилка и очевидно обречени на неуспех. До едно обвиненията срещу ГЕРБ са несправедливи", каза тя. И добави, че единствено заедно можем да се борим с корупцията и да проведем исканата съдебна реформа.

"Ние уважаваме избирателите на всички партии и държим и вие да уважавате нашите. Стотици хиляди са гласували за ГЕРБ-СДС, искаме те да получат нужното уважение и с това компромис няма да правим", каза Атанасова.

"Програма максимум може да имаме, след като видим дали ще успеем да се слушаме и дали ще се чуем взаимно. Трябва да сме наясно, че нито едно действие на този парламент няма да има необходимия ефект, ако не излъчим редовно правителство, което да се ползва с максималната подкрепа на всички в тази зала. Дори и да има такова, възстановяването на страната от тежката ситуация няма да е лесно и ще изисква време и търпение от всички", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ.

"Тръгваме отново заедно, от нас зависи дали пътят на 48-то НС ще е по-дълъг или кратък. Ако е дълъг, ще е трънлив, ще се борим с външни заплахи, но ще излезем по-силни и сплотени като общество. Ако пътят е кратък и не след дълго отново поканим гражданите да кажат мнението си за политическите сили, ще направим всичко те да бъдат убедени, че сме онази отговорна сила, която заслужава доверието на нацията и може да носи отговорност за общото ни бъдеще", обеща Атанасова.