Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган ще представи официално предложенията си за форматите на възможни преговори между Москва и Запада СНИМКА: Ройтерс
Ердоган ще представи официално предложенията си за форматите на възможни преговори между Москва и Запада СНИМКА: Ройтерс

Турция се обявява за справедлив край на руско-украинската война и вярва, че съществуват дипломатически лостове за решение въпреки сложността по определени въпроси. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на Шестата среща на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия днес в Астана, Казахстан, съобщи Анадолската агенция.

Турският лидер призова за продължаване на диалога за постигане на „незабавно прекратяване на кръвопролитието“ в Украйна.

Той каза, че човечеството преминава през сложен период на промяна в баланса на силите на световната сцена, което изисква реформа на ООН.

„Турция вече дълго време заявява, че „светът е повече от пет (постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН)“, като привлича вниманието към значението на реформите в световната организация. Жителите на всички страни споделят обща съдба. Пандемията отново потвърди този факт“, каза Ердоган.

Глобалната архитектура на сигурността трябва да се формира на основата на ново възприятие, базирано на по-голяма справедливост и представителство на страните и регионите, отбеляза турският лидер.

Президентът на Турция обърна внимание и на предизвикателствата в областта на сигурността, като подчерта значението на борбата с всякакви опити за подкрепа на терористични организации. Ердоган заяви, че диференцираният подход към престъпните организации е недопустим.

Той се спря и на ситуацията в Афганистан и призова международната общност „да не оставя афганистанския народ сам с проблемите“, като отбеляза, че Анкара му оказва всяка помощ, която е по силите й.

„Днешна Турция е световен лидер по обема на отпуснатата хуманитарна помощ спрямо брутния вътрешен продукт“, каза Ердоган и съобщи, че този показател вече е достигнал до 5,6 млрд. долара.

Той обърна внимание на присъствието в Турция на над 4 милиона бежанци и мигранти.

Ердоган се спря също на икономическото сътрудничество между страните.

„Анкара се обявява за развитие на транспортните коридори, за създаването на нов Път на коприната, който да свързва Азия с Европа“, подчерта турският лидер.