Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Очаква ни малко по-интензивна грипна епидемия, тъй като през последните две години не сме се срещали почти с грипа. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференция за Световния ден на грипа.

Разпределението по националната програма е на 90% факт, остават още няколко града, които ще получат ваксини. Точно това е най-подходящото време пациентите да се имунизират, каза той. По думите му сега до края на годината е добре хората да си поставят ваксини. За момента ситуацията е спокойна, успокои Кунчев.

Обикновено декември бройката се увеличава. До Коледа е най-добре да сме имунизирани, добави още доц. Ангел Кунчев

Не съм склонен да правя прогнози, но има две неща, заради които трябва да сме внимателни. Австралия и Нова Зелендия се сблъскаха с най-тежката си грипна вълна, очаква се да се случи и в други страни. През последните две години не се сблъскахме особено, така че имунната ни система е отслабена, обясни той.

Започнахме удължаването на Националната програма за предпазване от грип на хора над 65 години. Стартираме съвсем навреме с ваксините, има готовност за допълнителен внос, ако има интерес. Според него обаче има доста пречки здравното министерство да мисли за разширяване на хората, които да получат безплатни ваксини.

Нашият стремеж е да направим по-малко тежка грипната епидемия, да губим още хора е непростимо, няма как да нямаме жертви, но да ги сведем до минимум, уточни Кунчев.

Той даде пример с други заболявания, които се разпространяват по света. С мигрантите полиомиелитът се разпространява, има и 62 случая на дифтерия в Европейския съюз. Трябва да имаме по-лека и с по-малко смъртни случая, обясни Кунчев.

8 респираторни вируси се изследват обикновено. Аденовируси, грипни вируси са в момента. Не може точно да се прогнозира кога ще започне циркулацията на грипните вируси, обясни завеждащият лабораторията "ГРИП И ОРЗ" в НЦЗПБ проф. Нели Корсун.

Според д-р Николай Брънзалов - зам.- председател на УС на Българския лекарски съюз желаещите пациенти да се ваксинират са много. Остава само да изпълним нещата, които вече знаем. Повече от 60 години противогрипната ваксина е доказала своята ефикасност, каза Брънзалов.

6% през 2021-2022 година бе ваксинационният обхват. До 2 седмици може и да се изчерпят. Надявам се да стигнем до 8-9% тази година, обясни д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

Здравните власти с актуална информация за COVID-19 и грипа

Здравните власти с актуална информация за COVID-19 и грипа

Публикувахте от NOVA News в Сряда, 12 октомври 2022 г.