Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някога обявиха Ханс Ниман за дете чудо в интелектуалния спорт, а днес го искат гол на състезание, за да не може да мами

Световният шампион Магнус Карлсен поведе битка срещу жадните за бърза печалба момчета, които ползват услугите на по-умни от тях машини

Преди много, много години на талантливите шахматисти не се гледаше с особено добро око. По-ценени и обичани бяха футболисти, баскетболисти, боксьори и борци. Тълпата се вълнуваше повече от зрелищна забивка в баскетболната зала или гол от воле на терена, отколкото от наказателна акция в няколко хода за шах и мат. Но това беше едно време. Сега баскетболисти и футболисти отново са любимци на народа, но и добрите шахматисти уверено громят закостенели стереотипи и намират своето място под светлината на прожекторите.

Интелектуалният спорт привлича все повече добре изглеждащи момичета и момчета, които, оказва се, печелят купища пари благодарение на своите мозъци. Спонсорите надушват плячка и се втурват да инвестират все повече пари в световния шахмат. Това от своя страна засилва конкуренцията и вкарва още повече блясък и качество в битките на шахматната дъска. А там, където има блясък и пари, винаги се навъртат и хора със съмнителен морал. Тези дни светът на шаха се тресе от скандали и подозрения, че част от известните имена в спорта мамят, за да печелят партиите, а с тях и все по-увеличаващите се наградни фондове.

За свой лош късмет Ханс Ниман е избран за нещо като емблема на новото поколение в шахмата, на което не му се отдава особено да прави разлика между добро и зло. Преди десетина година на американеца беше гледано като на дете чудо, което като на шега сразява далеч по-опитни съперници. Сега 19-годишният шахматист е принуден да се защитава със зъби и нокти от обвиненията, че е измамник. Дори го призоваха да се яви чисто гол на следващото състезание, за да му повярват, че не ползва чужда помощ. Но дори и да свали всички дрехи, Ниман няма да свали напълно подозренията от себе си.

19-годишният Ниман е категоричен, че не е измамник.
19-годишният Ниман е категоричен, че не е измамник.

 Обвиняват го, че ползва специални анални топчета, за да получава скришом съвети от изкуствен интелект. Как точно работи системата, никой не може да каже, защото никой не я е виждал на бял свят. А и едва ли някога загадката ще бъде разрешена, освен ако самият ползвател не признае, че наистина ги има, и не покаже механизма им на действие. Другият вариант е да бъдат ползвани услугите на гастроентеролог, който едва ли не да извърши колоноскопия насред шахматната зала, но това вече граничи с научната фантастика.

Засега ще трябва да работим единствено със слухове и подхвърляния, защото и самият Ханс Ниман не дава категорични отговори на неудобните въпроси. Американецът решително отрича да е лъгал в онлайн партиите с известни противници, но признава с половин уста, че преди години е мамил отново в партии, в които съперниците не стоят един срещу друг.

По-лошото за него е, че е нарочен не от кого да е, а от актуалния номер едно в световния шахмат Магнус Карлсен. Драмата помежду им започва на четвърти септември, когато се изправят един срещу друг в Сейнт Луис на ежегоден турнир с участието на десет от най-добрите играчи в света и награден фонд от 350 000 долара. Карлсен е абсолютният фаворит в тази среща, след като печели предишните си 53 партии на класически шах. Ниман от своя страна въобще не трябва да е на състезанието – викат го в последния момент, за да замени унгаро-румънския гросмайстор Ричард Рапорт.

Карлсен е с белите фигури и това го задължава да направи първия ход, като той не беше губил с това предимство в класическия формат повече от година назад. Но с напредването на времето ситуацията се променя. Ниман прави няколко изумителни хода и печели. Лошото за него идва след това. По традиция гросмайсторите обясняват след края на партията направените ходове и потенциалните такива, които са можели да отведат шахматната битка в съвсем друга посока. Младият американец обаче тотално се обърква в обясненията си.

Изглежда сякаш въобще не е участвал в сблъсъка с Карлсен. На другата сутрин световният шампион се отказва от събитието, без да изпада в излишни подробности.

Световният шампион Карлсен лично се е заел да разобличи Ниман.
Световният шампион Карлсен лично се е заел да разобличи Ниман.

Още по-горещо става малко повече от две седмици по-късно, когато норвежецът и американецът отново се изправят един срещу друг в турнир. Този път световният шампион прави първия ход и след това се отказва от партията. И този път не е многословен, но всички са наясно какво е посланието му. Действията на най-добрия в шахмата провокират реакция от страна на претендента за трона. 19-годишният янки казва, че му се е случвало да излъже, когато е бил на 12 и след това да повтори на 16. Но категорично отрича да е ползвал нечестни прийоми в турнирни игри или пред онлайн аудитория. И накрая проплаква, че измамата в миналото е била най-голямата грешка в живота му. Емоционалното му признание не смекчи позицията на Карлсен и останалите водещи шахматисти.

За тях да лъжеш по време на партия, е голямо престъпление и не може да бъде платено с няколко пролети сълзи.

Ниман явно усеща какво е отношението на останалите и смени плочата. Сега вместо да се извинява, той се затвори в себе си и спря да се обяснява. Но на хоризонта му се трупат тъмни облаци. Най-големият шахматен уебсайт Chess.com, в който се изявяват и най-добрите, и по-посредствените, деактивира акаунта на американеца и оттегли поканата си към него за участие в добре платен турнир. След това от Chess.com публикуваха доклад от 72 страници, според който Ханс Ниман е мамил в поне онлайн 100 партии. Споменат е любопитен случай, в който американецът играе срещу друг измамник, също възползващ се от помощта на изкуствен интелект. Зрителите на този онлайн двубой са удивени от свръхчовешките изяви на двамата шахматисти и до края му не разбират, че в действителност наблюдават сблъсъка на две машини.

Това и другите подобни обвинения удариха сериозно по имиджа на Ханс Ниман и той беше деликатно предупреден да не си прави труда да се явява на някои от големите и най-добре платени турнири. Все пак го поканиха на шампионата на САЩ, но на вратата охранител го проверява с детектор за метал много по-дълго от останалите участници. Ниман би в първата си среща, но след това отказа да отговаря на въпроси и единственото, което промълви, беше: "Няма да отстъпя и съм дошъл да играя най-добрия си шах". Със сигурност му предстоят трудни месеци, но пък и кой друг безумец в днешния луд свят се надява на безоблачно бъдеще.