Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синините по гушата на Татяна Титянова се виждали с невъоръжено око.
Синините по гушата на Татяна Титянова се виждали с невъоръжено око.

Престъпник иска няколко хиляди долара за касета, на която се говорело за убийството на журналистката

Делото мистериозно изчезва, до ден днешен семейството ѝ няма документ как точно е починала

По повод 34 години от мистериозната и неразгадана смърт на известната тв говорителка и художничка Татяна Титянова, в предишния брой на "168 часа" ви разказахме какво вероятно се е случило в последната фатална нощ. Сега публикуваме развръзката по случая. Сестрата на Титянова - Антоанета, споделя и каква е съдбата на двете деца на журналистката.

Делото за мистериозната смърт на Татяна Титянова започва като жестоко убийство, но изведнъж, без причина, е трансформирано като дело за самоубийство. Първото е закрито със заключението, че известната тв говорителка пада от 8-ия етаж на блока, в който е живяла, въпреки че никъде няма следи от нея.

Семейството й обаче решава да потърси справедливост и завежда второ дело, но получава заплахи да спрат да се ровят в случая,

защото щели да свършат по същия начин като Татяна.

"Искам да благодаря на всички честни и почтени хора, които имаха смелостта да кажат истината", посочва сестрата на Татяна - журналистката Антоанета Титянова. " Именно тогава ми се обади д-р Миланов от Бърза помощ, който е повикан на място при тялото, и ми каза: "През живота си съм виждал много хора, паднали от високо, тя нямаше вид на такъв човек. Ясно личеше, че е удушена. Беше със синини по ръцете. От едната страна на гушата имаше 3 пръста, а от другата палец". Тогава изкараха снимките, където ясно личаха синините от душенето. Беше ми много неприятно, но когато си във време на тоталитаризъм, решихме и ги сложихме на нейния некролог, за да видят хората, че не лъжем. Не ми беше хубаво да го виждам, но това беше единственият начин да се разбере, че става дума за насилие и убийство."

Антоанета Титянова - сестра на Татяна Титянова.
Антоанета Титянова - сестра на Татяна Титянова.

При второто дело разследващите

се опитват да “самоубият” художничката

от другия отворен прозорец на 4-тия етаж, но близките й отново опровергават това заключение чрез свидетелски показания.

"Точно тогава много държаха да ни затворят устите и започнаха да ме съдят, че в деня на смъртта й съм изнасяла

вещи и злато на стойност 24 хил. лв.

от апартамента й и още 6 хил. лв. съм взела за Националната телевизия - обяснява Титянова. - Това се отхвърли, след като посочих, че тогава съм била в родилното. Отделно детето ми се роди с тежка травма и следваха операции, които ме държаха в болницата. Това го бяха казали лъжесвидетели - съседите, които живееха срещу сестра ми и бяха казали дори, че са избърсали 4 литра кръв под тялото й, а там нямаше и капка."

Семейството на тв говорителката

решава да направи ексхумация на трупа

При отварянето на гроба са повече от изненадани, когато намират дрехите й, с които е починала. Те изчезват от моргата, вероятно защото били веществени доказателства.

Виждат пришито и липсващото парче от колана. Патолозите установяват счупена подезична кост, което означава 100-процентова смърт чрез удушаване.

Тялото на Татяна Титянова било покрито с вестници, а около нея имало веществени доказателства.
Тялото на Татяна Титянова било покрито с вестници, а около нея имало веществени доказателства.

"Проф. Вакарелски присъстваше на ексхумацията и въпреки заплахите към него той се подписа, че това е убийство - категорична е Антоанета. - Тогава ни обясняваха, че като хвърчала, от обеците й са се оформили синините от пръсти от едната страна, което беше нелепо."

Затова бащата на Татяна, който е завършил в Ленинград, моли тамошната Съдебна медицина да проучи случая. Намесват се дори и Станко Тодоров и Народното събрание. Така започва третото дело. По това време в България се появява биомеханичната експертиза, която показва от кой етаж трябва да падне човек с ръста и килограмите на Татяна Титянова, за да отиде на 8 м от блока.

"Изчислиха, че е паднала от най-високия етаж - 16-ия, от 46 м височина - категорична е Антоанета. - Но човек, падайки оттам, няма как да не е с кръв по себе си и счупвания, а да прилича на заспал. Освен това още при първото дело бе посочено, че от 10-ия етаж нагоре прозорците са с решетки. Малко преди това да се случи, във вестниците много се пишеше, че има видеокасета, на която са записани неща за убийството на сестра ми. Наистина имаше човек, който беше обвинен

за стрелба в Белите брези

и той беше казал, че има видеокасета с доказателства, на която се говори за смъртта на Таня. Той искаше от нас няколко хиляди долара, но ние не разполагахме с тези пари. На третото дело, когато се направи и биохимичната експертиза, го извикаха този човек от затвора. Той потвърди, че има такава касета, но вече не може да я предостави. Делото завърши през есента на 1989 г."

В зората на демокрацията шефът на Съдебната медицина във Варна проф. Лазаров заедно с целия си екип разглежда всички документи по случая и заключава, че става дума за безспорно убийство. Другият човек, който написа и две книги по темата - проф. Цеков, завеждащ Плевенската съдебна медицина, отново с екипа си прави преглед и също установява - 100-процентово убийство. Същото прави и проф. Мария Грозева от Стара Загора, която дори казала, че в корема на Татяна е имало много кръв,

но тя все още е била жива

и е можело да й се помогне.

Въпреки всичките доказателства на медици и свидетели, службите пледират самоубийство.

"Няма нито едно показание, което да посочва желание за самоубийство от страна на сестра ми - категорична е журналистката. - Всички бракоразводни документи бяха изпокъсани, а по-късно изчезнаха. Няма да забравя как, докато течеше третото дело, прибирайки се от операция със сина ми, вкъщи ми звънна една колежка, която ми каза, че отива на пресконференция на Софийското градско управление на МВР за смъртта на сестра ми. Вътре имаше стотици журналисти. Казаха, че и на трите дела е доказано самоубийство, като последното е с биохимичната експертиза и Титянова по безспорен начин е сложила край на живота си. Тогава вдигнах ръка и заявих: "Държа пред колегите журналисти да обясня, че при първото дело травмите и разположението на тялото на Татяна показваха, че тя е паднала от 8-ия етаж. Ние опровергахме това с показанията на експерти, присъствали на място. След това по документи вие бяхте

убедени, че е паднала от 4-тия, след това от 16-ия

А от 10-ия етаж нагоре са заковани прозорците. Кажете ми кой от всичките хора, които са се подписали, че е точно така, е осъден, след като е дал неверни данни, защото всяко ново дело отрича предходното. И как скачаш от различни етажи на блока, но падаш на едно и също място и имаш едни и същи травми. И вие с какво право давате пресконференция, при положение че делото не е приключило. Вие сте във всякакви нарушения на закона". Така излезе във вестниците точно какво се случва."

По-интересното е, че от свидетели става ясно, че съпругът на Татяна се е прибрал в България една седмица преди убийството, но по-думите на Антоанета той никога не е разпитван за смъртта на художничката.

През 1990 г. семейството на тв говорителката иска да възобнови делото, но става ясно, че то е унищожено. Така и не се установява кой точно е поставил подписа си, за да изчезнат томовете. Освен това до ден днешен Антоанета Титянова няма документ, издаден от следствието или прокуратурата, как точно е починала сестра й.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Татяна Титянова бе известна тв говорителка.
Татяна Титянова бе известна тв говорителка.