Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колеги и приятели на жертвата блокираха кръстовищата на бул. "Константин Величков" в неделя вечерта.
Колеги и приятели на жертвата блокираха кръстовищата на бул. "Константин Величков" в неделя вечерта.

Загиналият имал само охлузване на рамото и синина на ръката

 17 свидетели са разпитани, но те дават противоречиви показания - едни казват, че Христо Йорданов пръв започнал да удря Йосиф Иззе, други обратното

 Задържаният е дал обяснения. И той имал наранявания по тялото

От инфаркт, а не от побой е починал таксиметровият шофьор Христо Йорданов. Това е предварителното заключение на съдебните медици, разкриха за “24 часа” разследващи, запознати с аутопсията.

34-годишният Йорданов издъхна в събота около 18,30 ч след спречкване с 23-годишния Йосиф Иззе. Двамата се скарали, защото таксито навлязло в еднопосочна улица в кв. “Разсадника”.

Според заключението Йорданов имал уголемено сърце

Съдебните медици били на мнение, че масивният инфаркт на миокардата е настъпил преди боя. Вероятно обаче адреналинът е ускорил събитията и е влошил състоянието му.

При аутопсията станало ясно, че той имал само повърхностни наранявания - охлузване на рамото, синина на ръката и наранени кокалчета на пръстите на ръката. Колената му също били ожулени.

Първоначално се смяташе, че е възможно Йорданов да е глътнал езика си и да се е задушил. Аутопсията обаче показала, че подобно нещо не се е случило.

Йосиф Иззе пък е бил освидетелстван, защото имал наранявания. Младият мъж бил със синини и охлузвания по тялото. Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да ги опише.

В присъствието на адвокати той дал подробни обяснения пред разследващия полицай от 3-то РУ. С негово съгласие били снети и отпечатъци и ДНК материал, за да се установи дали има следи по тялото на Йорданов.

Иззе беше обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост

в резултат на телесна повреда. В момента той е в ареста, но прокуратурата все още не е решила каква мярка за неотклонение да му наложи. Не е изключено и да не бъде поискан постоянен арест.

Таксиметровият шофьор оставя сирачета 3 дъщерички. Колегите му го описват като спокоен водач.

В събота около 18,30 часа таксито му се движело в посока обратна на посоката за движение по ул. “Рибен буквар” в столичния ж.к. “Разсадника-Коньовица”.

По ул. “Хъшове”, която е перпендикулярна на ул. “Рибен буквар”, пътувал автомобилът, управляван от 19-годишната приятелка на Йосиф. Той бил до нея на предната седалка. Двете коли се засекли и спрели. Според свидетели Йосиф направил забележка на шофьора.

После двамата слезли от колите, крещейки си един на друг и обвинявайки се кой как спазва правилата за движение.

Спречкването прераснало в бой.

Оттук нататък започват разминаванията в показанията на свидетелите по отношение на това кой пръв е налетял да удря другия и кой е бил по-агресивен.

Боят между двамата спрял, защото приятелката на Йосиф извикала полиция

Младият мъж и шофьорът се върнали по колите си. След малко обаче пак се спречкали и отново започнали да се бият.

Част от свидетелите твърдели, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже. Те заедно с таксиметровия шофьор започнали да бият Йосиф.

Други свидетели, напротив, твърдели, че Йосиф пребил таксиметровия шофьор. Не е вярно обаче, че 7-10 души са помагали на младия мъж да бие Йорданов, казаха от прокуратурата.

В крайна сметка мъжете били разтървани от граждани и след намесата на полицията. След спиране на боя Йорданов паднал на земята.

Пристигналият на място медицински екип само констатирал, че е издъхнал.

Смъртта на таксиметровия шофоьор разбуни неговите съкварталци в кв. “Факултета” и колегите му. В нощта срещу неделя жълтите коли блокираха кръстовищата на бул. “Константин Величков” и поискаха държавата да помисли за сигурността на таксиметровите шофьори. В понеделник те се срещнаха и с главния прокурор Иван Гешев и заместничките му Даниела Машева и Красимира Филипова.

В неделя вечерта Гешев отиде в кв. “Факултета”, за да успокои хората. На срещата им в двора на 75-о училище главният прокурор ги увери, че всичко, което зависи от държавното обвинение, ще бъде направено.

После част от жителите на квартала блокираха централни кръстовища по бул. “Константин Величков”. Някои от тях дори настояваха за доживотна присъда за задържания младеж.

Наложи се и намесата на шефа на СДВР Калоян Милтенов. Той призоваваше хората да не блокират движението. Множеството се разотиде след 22 часа.

Иван Гешев на срещата със синдикалната организация на таксиметровите шофьори.
Иван Гешев на срещата със синдикалната организация на таксиметровите шофьори.