Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Даниела Машева и Красимира Филипова се срещнаха с представители на таксиметровите организации в страната
Снимка: ПРБ
Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Даниела Машева и Красимира Филипова се срещнаха с представители на таксиметровите организации в страната Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Даниела Машева и Красимира Филипова се срещнаха с представители на таксиметровите организации в страната във връзка с инцидент от 8 октомври 2022 г., при който почина техен колега след спречкване в София. На срещата присъства и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Срещата бе проведена по покана на главния прокурор, след изпратено писмо от името на Съюз такси, Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Асоциация на таксиметровите синдикати.

Пред представителите на таксиметровия бранш главният прокурор изрази уверение, че случаят, при който 34-годишният мъж почина при възникнал конфликт между участници в движението, ще бъде разследван при максимална публичност и прозрачност.

В рамките на срещата ръководството на Прокуратурата на Република България пое ангажимент пред браншовите организации на таксиметровите шофьори за съвместно обсъждане и изготвяне на експертни предложения за промени в законодателството с цел осигуряване на защита на участниците в движението, както и във връзка с предходните експертни предложения на ПРБ, относно водачите, употребили алкохол и наркотични вещества.

Пред главния прокурор и заместниците му представителите на таксиметровия бранш поставиха и проблеми с приложението на чл. 234г от НК, който се отнася до нелегалните превози. Главният прокурор пое ангажимент да бъдат извършени проверка и анализ на практиката по тези дела с оглед преценка за издаване на методически указания.