Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Централата на БСП на "Позитано" 20
Централата на БСП на "Позитано" 20
  • Те и още трима от Пловдив, сред които Георги Търновалийски,  ще присъстват на заседанието, но без право на вот
  • Преди началото: Опозицията с очаквания за промени

Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание. Това е решила контролната комисия на партията преди заседанието на пленума, което започва в този час на "Позитано" 20.

Двамата бяха изключени от състава на Националния съвет в края на миналата година, но преди месец съдът ги възстанови. А след като на пленума в края на август участието на Кирил Добрев в гласуванията не е било зачетено, той се е обърнал към прокуратурата.

В тази страна има закони и решенията на съда не подлежат на обжалване и тълкуване, коментира Калоян Паргов, след като стана ясно решението на контролната комисия, по-известна като партийния съд.

Хем сме членове на Националния съвет, хем сме без право на глас, допълни той. БСП започва да се превръща в секта, в която от единствено значени е какво ще каже главният шаман, каза още Паргов.

Чух един абсурд, че не може съдът да се меси в живота на една партия. Но животът на една партия започва и приключва с решение на съда, иначе сме просто една кръчмарска група, която е решила да прави партия.

Явно страхът е много голям, защото набира сили гневът на тези, които искат промяна, коментира още Паргов.

А Кирил Добрев обясни, че могат да присъстват, но не могат да участват в гласуването. Недопуснатите били петима, защото на "Позитано" сега се сетили, че има наказание от юли за част от групата от Пловдив, след която и Георги Търновалийски.

Не може да участва в гласуване и кмета на Перник, защото е заявил намерение да напусне Националния съвет, каза още Добрев.

Самият Станислав Владимиров обяви преди началото на заседанието намерението си да се махне от пленума, защото промени не се случват.

Вече не сме интересни на никого. България има нужда от истинска лява партия, защото като прочетох посланията на "Продължаваме промяната", те вече са лява партия. А ние просто ще останем да съществуваме, коментира кметът на Перник.

Убеден съм, че тук има някакъв колективан разум и съм сигурен, че ще стигнем до общо решение, допълни той.

Пленумът ще направи анализ на представянето на партията на вота на 2 октомври, след който тя остана пета политическа сила в новия парламент. Лидерката Корнелия Нинова заяви, че оставки няма да има, но обясни, че ще се обсъдят необходими промени.

С искания за нейната оставка обаче вече излязоха структури и знакови червени имена.

Не се сбъднат очакванията за срив. БСП почти повтори резултата си от предишните избори, с отнесено към по-ниската избирателна активност, коментира зам.-шефът на партията Атанас Зафиров. Той обясни, че конгрес ще има в началото на следващата година, за да се обсъдят промени в програмата и организационни такива.

Очакванията са да поставим началото на някаква промяна, както очакват и хората от нас. Има достатъчно критична маса хора, заяви евродепутатът Петър Витанов.

Сигурно са възможни много неща. Знам само, че много хора ще загубят, отговори Витанов на въпрос дали е възможно да се стигне до разцепване на БСП, ако промени не се случат. 

Националният съвет ще реши дали да бъде свикано заседание на конгреса, както искат много от структурите в страната и са внесени 90 подписа за това.

Очаквам да има такова възможно най-скоро, още през октомври, надявам се да има здрав разум, коментира Калоян Паргов. Той разкри, че и Нинова е поискала да има промяна в устава. Явно днес ще си играем на огледално - ние искаме конгрес, те искат конгрес, да видим, допълни той.

БСП и СДС бяха колективни партии. СДС като стана лидерска партия и се разцепи. Днес ние също сме лидерска партия, коментира Паргов.

Очаква се Националният съвет да избере работна група за провеждане на разговори с политически партии и сдружения за консолидация и създаване на ляво политическо обединение.