Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Продължаваме Промяната
СНИМКИ: Юлиан Славчев
Продължаваме Промяната СНИМКИ: Юлиан Славчев

"Продължаваме промяната" остава конструктивна опозиция в новия парламент, но ще подкрепя определени политики на правителството. Това е решил Националният съвет на партията, обяви Асен Василев. Нака ПП отхвърли офертата на Бойко Борисов за кабинет.

Кирил Петков и Асен Василев няколко дни обмисляха публично отправеното им предложение на лидера на ГЕРБ съставяне на евро-атлантически кабинет с конкретни приоритети. Според запознати "Продължаваме промяната" са провели няколко заседания поради разногласия по темата в партията.

Кирил Петков
СНИМКИ: Юлиан Славчев
Кирил Петков СНИМКИ: Юлиан Славчев

В нощта на изборите Петков и Василев бяха категорични, че няма да нарушат принципите си и да влязат в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Но запазиха мълчание, след като Борисов отправи офертата си и даде знак, че самият той е готов да отстъпи встрани, а преговорите ще се водят от контактни групи и експерти като Соломон Паси и Росен Плевнелиев.

Най-важното за България е да има стабилно управление, но ние оставаме конструктивна опозиция. Ще гласуваме против, но няма да пречим на разговорите с други политически сили. Имаме редица политики, които искаме да подкрепим и се надяваме са бъдат предложени, обясни Асен Василев. ПП няма да отиде на разговори с ГЕРБ, по политиките ще говорят с всички партии в рамките на комисиите в парламента.

А Кирил Петков изброи политиките, сред които съдебна реформа, увеличаване на минималната работна заплата на 860 лева, увеличаване на пенсиите с 20%., нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток и газ, данъчни облекчения за млади семейства с деца, и др. Разчетите за тази програма били около 3 млрд. за 12 месеца и при 3% бюджетен дефицит.

Тези изчисления са на база прозрачно изразходени средства, но за да се реализира това, трябва да се промени Антикорупционната комисия, обясни Петков.

Петков обясни, че не е работа на служебното правителство да решава въпроса с новите самолети и този въпрос трябва да влезе в парламента.

Няма натиск върху нас за правителство с ГЕРБ, категоричен бе Петков.

Коалицията, която ни свали - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", сега имат 130 депутати, нека направят правителство, коментира Василев.

За нас евроатлантическата ориентация на България не стои под въпрос, доколкото това изисква решения в парламента, но правителство няма да подкрепим, коментира Даниел Лорер.

"Промяната" не очаква да има разцепление в редиците си при вот за кабинета в парламента.

Оставали в добри отношения с ДБ, но няма да правят обща група, за да са първи, защото това би подменило вота на избирателите.

На въпрос за оставки заради резултата на ПП, отговорът на Асен Василев бе: Не.

Нека Борисов изяви желание и ще се явим на лидерски дебат.

ПП не биха подкрепили оставане на служебното правителство като редовно. Има доста министри, чието поведение е странно, и ще задаваме доста въпроси, каза Василев. И даде пример министъра на енергетиката.

Призивът на президента за редовно правителство е правилен, трябва да има редовен кабинет през зимата. Предсрочни избори не са добре за България, коментира Василев.

Доверието към президента се дава от избирателите, отговори той на въпрос дали ПП ще свали доверието си от Радев.

Но вярваме, че тези политики, които изброихме, ще помогнат на хората, допълни Петков.

ПП ще подкрепят предложението на ДБ за военна помощ за Украйна. 

Не ние определяме кой да управляват страна, това го правят избирателите. Безотговорно ще е да загърбим вота им, обясни Василев. Най-важното за хората е да има стабилно управление през зимата, допълни той.

Ние ставаме много демократична институционална партия, всички решения ще се взимат от Националния съвет. Той ще реши и за втория мандат, нищо няма да кажем преди да се обсъди.

Николай Събев не е напуснал партията, той остава част от "Промяната", обяви Петков.

Коментарът на Петков и Василев - гледайте тук:

Публикувахте от 24 часа в Петък, 7 октомври 2022 г.