Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Балтийско море в района на Борнхолм е сметище с муниции от Първата и Втората световна война

През август и септември в района се провеждат три военни учения

Освен саботаж, има още една версия, която звучи фантастично, но също е много логична. Не само американският флот (заедно със своите съюзници от НАТО), но и руският флот са провеждали

военноморски учения

в Балтийско море през есента. Според мнозина или руснаците, или американците са отговорни за взривовете. Asia Times припомня обаче, че дъното на Балтийско море е "експлозивно", изпъстрено с изхвърлени артилерийски снаряди, химически оръжия, включително нервнопаралитичен газ табун и мини.

Съгласно споразумение, постигнато на Потсдамската конференция през 1945 г., Великобритания и Съветският съюз оставят на дъното приблизително 69 000 тона от германските запаси от химически оръжия в Балтийско море в периода 1947 - 48 г. Втора подобна пратка в района е направена през 1959 г. Нещо повече, по време на Първата и Втората световна война Германия заложи около 80 000 морски мини, включително около Борнхолм. Известно е, че в същия район има и руски акостирали контактни мини, сочи проучване на медията.

Знае се, че са махнати предпазителите единствено на химическите оръжия.

Когато Великобритания изхвърля боеприпаси в Северно море, тя ги затваря в стари кораби и ги потапя, за да не се носят по морско дъно. За съжаление тази предпазна мярка не е била взета в Балтийско море. Заради това трима холандски рибари загиват, натъквайки се на мина.

Когато през 2005 г. започва проектирането на "Северен поток",

инженерите са наясно с опасността

Още повече че проучване открива немски бомби на 17 м от трасето и предпазител на химическа бомба на 16 м от него. Специалистите полагат усилия да отдалечат тръбопровода от най-известните сметища, но така или иначе рискът остава.