Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- От миналата седмица та до днес за каквото и да се отвори дума в държавата, все опира до бонуси и премии. Нещо като Мирча Кришан с краставицата. Консерва копърка да отвори човек и отвътре ще те запитат: "А ти върна ли си парите"? И тук опираме поне до две неща - до законност и до морал. Едно е да се раздаде по някой и друг лев на служители, началник-отдели и директор на дирекция, дето са се съдрали от работа по някой спешен проект, друго си е сам да си определиш примерно 70 хиляди и да твърдиш, че са заслужени. Цялата администрация ми заприлича на един голям непослушен ученически клас, в който даскалицата Бойко трябва да прилага педагогически прийоми със заплахи от намаляване на поведението и изключване за въдворяване на ред. Малко е унизително, да ви кажа. 
- Контратезата дойде от вицепрезидента Маргарита Попова. "Вместо да се вземат решения на парче, включително и такива, че парите трябва да се върнат, е по-добре да седнем и да направим реформите в администрацията." Президентът също потвърди, че бонуси е имало и ще има. Че кой се съмнява!
- Изобщо получаването на пари под формата на премии, възнаграждения от бордове и бонуси от икономии, такси и глоби е познато отпреди зората на демокрацията. Но в последните години започна да надвишава основната заплата на висшия чиновник и да изпреварва възнаграждението на премиера и президента. Затова наистина в системата трябва да се сложи законов ред. 
- С категоричната си заплаха и изискване да се върнат всички бонуси премиерът Борисов за пореден път се опита да изтича пред вятъра и да контраатакува опозицията по най-чувствителните за народа теми - привилегии и възнаграждения на чиновника. Малеее, като се сетя колко си беше дал Азер Меликов за едно "Информационно обслужване", си викам, че тия днешните са като херувимчета в просяшки дрипи. Да не говорим за бившите министри и техните заместници. 35 души били взели над 733 000 лева бонуси за година. Като ги разделих средно се получават по 21 хил. на калпак. Ми това си е по една нова кола среден клас годишно. Шапка ви свалям. 
- Но проблемът остава. Първо, защото новите управляващи все пак получиха допълнителни пари и трябваше премиерът да им се накара, за да ги върнат. И тук независимо от цифри и сравнения с бивши властимащи остана като горчив вкус в устата убеждението, че "и тия са като ония". Особено в криза е съвсем неуместно и не важи оправданието, че и предишните, че и по-предишните вземаха бонуси, и то доста повече. И тогава както и сега не беше морално, но съвсем законно. Изобщо кажем ли "бонуси" - разбираме управляващите, кажем ли "управляващи" - разбираме бонуси. Без премиера Бойко Справедливия, Боже опази! Поболяхте си лидера с тия премии бе, хаймани. Легна болен и не можа да открие новата писта на варненското летище! А откога не беше рязал ленти!
- Иначе в държавата - нищо ново. Пак ни отрязаха за Шенген. В Студентския град отново пиянска свада завърши с убийство. Разследването на смъртта на Мирослава от Перник отново зацикли. 
- Въпрос с повишена трудност: Кое е повече - сметките за парно или дупките по пътищата?