Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татяна Титянова бе намерена мъртва на 24 септември 1988 г.
Татяна Титянова бе намерена мъртва на 24 септември 1988 г.

Според сестра ѝ няколко души са я чакали в кухнята ѝ, извеждат я от дома ѝ с 3-месечното ѝ бебе. Пребиват я и я удушават, връщат я зад блока, а детето оставят в апартамента

В моргата установили, че нямала кожа по корема - вероятно е била влачена

Трябвало да отиде при роднини в провинцията, докато тече бракоразводното й дело, но сестра й родила

По шията на тв говорителката имало синини от 3 пръста от едната страна и палец от другата

"Те са тук, те искат да ме унищожат."

Това казва телевизионната говорителка и художничка Татяна Титянова в телефонен разговор с адвокат Силва Китанова вечерта на 21 септември 1988 г. след концерт под патронажа на Добри Джуров, на който тя е била водеща. Обмисляла още на следващия ден да замине в провинцията с 3-месечното си бебе Глория и голямата си дъщеря Краси, която била на 6 години и половина.

Искала да се махне от апартамента,

в който живеела в София, защото течало бракоразводното дело с мъжа й Георги Иванов, високопоставен кадър в ДС. През последните 3 месеца Таня получавала заплахи за живота си и търсела помощ от най-видните адвокати в страната.

Татяна Титянова заедно с малката си дъщеря Глория, снимана няколко дни преди да почине.
Татяна Титянова заедно с малката си дъщеря Глория, снимана няколко дни преди да почине.

Те обаче не приемали думите й на сериозно. Журналистката дори се опитвала да се срещне с Тодор Живков, от когото също да потърси подкрепа.

В ранните зори на следващия ден обаче тя не заминава, защото сестра й Антоанета Титянова, също популярна журналистка, получава родилни болки и влиза в болницата, където ражда момче.

Татяна отлага пътуването за събота - 24 септември, но вместо това е намерена мъртва.

Днес, 34 години по-късно, Антоанета си спомня пред "168 часа" за последната среща със сестра си на рождения й ден на 14 септември, когато тя навършва 28 г., за последния им разговор на 22 септември и за тежкия живот, който е имала с мъжа си.

Жената с микрофона е известната журналистка Антоанета Титянова, сестра на Татяна, а до нея е майка й.
Жената с микрофона е известната журналистка Антоанета Титянова, сестра на Татяна, а до нея е майка й.

"На нейния рожден ден се видяхме за последно - спомня си Титянова. - Говорехме си как двете с количките ще се разхождаме по градинките. Тогава Таня беше много разтревожена, защото хората, които я заплашваха, го правеха постоянно. Всичко беше започнало 3 месеца преди това през юни. Мъжът й беше в Сирия през това време, тя се опита да говори с неговите роднини, но те не я подкрепиха, а всички бяха хора от ДС."

На 22 септември, когато Антоанета ражда сина си, двете сестри се чуват по телефона, без да подозират, че това ще е последният им разговор.

"През въпросната вечер луната надничаше през стъклото с цялата си ледена красота - посочва журналистката. - След като ме доведоха от родилното, ме наобиколиха цялата болница, искащи да зърнат сестрата на известната телевизионна водеща. Копнеех за усамотение, а трябваше да отговарям на десетки въпроси. Подхвърлих, че и тя наскоро роди и има 3-месечно бебе. Голямата й дъщеричка беше първокласничка, а в свободното време Татяна рисуваше и точно подготвяше изложба. Тъй като е в отпуск по майчинство, водеше само по-престижни концерти и спектакли. Успях да стана само веднъж от леглото и се дотътрих до външния телефон, за да я чуя. Когато ми вдигна, беше много емоционална и ми каза развълнувана: "Антоанета, ти си герой! Роди момчето в рода ни.

Горда съм с теб

Днес не мога да дойда пред болницата да ми махнеш през прозореца. Децата са болни... На бебето му сложиха ваксина и вдигна температура. Но утре ме чакай, сестричке". Усетих тревогата в гласа й. Исках да си говоря с нея, но

едва ме държаха краката

и й затворих. Боже, ако знаех какво ми е подготвила съдбата, навярно щях да говоря още много.

Пак се загледах в луната и някак неусетно мисълта ме върна в детството. Лежим със сестра ми на верандата в Алжир и се опитваме да пипнем небесния свод. Казах й, че ще й разкажа приказката за Спящата красавица.

Тогава Таня ме попита: "Како, не мога да разбера защо точно най-красивата, умната и талантливата девойка, надарена с толкова умения, трябва да бъде омагьосана от вещицата, за да умре? Не е честно"."

Тогава Тони осъзнава, че сестра й прилича на Спящата красавица. Като дете Таня била най-умното и будно дете - рецитирала, рисувала, пеела, била артистична. Още като ученичка я избрали да участва във филм, във ваканциите работела като екскурзовод, владеела няколко езика, рисувала божествено и дори успяла да влезе в Художествената академия. Следвала и второ висше журналистика. Работата в националната телевизия била допълнително занимание, което й давало финансова самостоятелност, и я превърнало в една от най-известните млади дами в страната.

"Само дето съпругът й не беше никакъв принц, а мъж, който

не спираше да я бие и тормози,

работеше за Държавна сигурност и се ползваше от протекциите на влиятелни хора и бе неуязвим за делата си - казва Титянова. - Той се занимаваше с паспорти. Когато се роди второто им дете, той дори не я поздрави. Онази нощ обърнах поглед към луната и се чудех защо ли ме връхлитат подобни натрапчиви спомени?"

На 24 септември рано сутринта лекар идва при Антоанета, извиква я в коридора и й казва: "Обадиха се,

че са намерили сестра ти мъртва

Трябва да откриеш родителите си и да им го съобщиш"

Това е блокът, зад който бе намерена Татяна Титянова.
Това е блокът, зад който бе намерена Татяна Титянова.

Без да я погледне дори, медикът си тръгва, а Тони се вцепенява, онемява и заридава с цялата си душа. Светът за нея престава да съществува. Денят, в който ражда сина си, е последният най-щастлив в живота й. Ако някой тогава й беше казал, че след това ще живее с такава мъка, вероятно никога нямаше да повярва.

Съобщението, което се подава към милицията на 24 септември, е, че е намерена жена зад блока на паркинг, легнала върху пеньоара си, изглеждаща като заспала. Въпреки това на мястото се изсипват десетки представители на МВР, а според очевидци човек от ДС показва картата си и контролира разследващите на място. Около нея са намерени обувките й и част от колана на пеньоара й. Другата част липсвала. Медиците на място

заснемат синини по ръцете и гушата й

Всички са категорични, че става дума за жестоко убийство, и така започва делото, което впоследствие се трансформира в дело за самоубийство.

Синините по шията се виждат с невъоръжено око.
Синините по шията се виждат с невъоръжено око.
Трупът е покрит, а наоколо са улики, част от които впоследствие изчезват.
Трупът е покрит, а наоколо са улики, част от които впоследствие изчезват.

Дотогава се знае, че Татяна Титянова се омъжва за Георги Иванов през 1981 г. През февруари следващата година тя ражда първородната си дъщеря Краси, а когато бебето е на 3-4 месеца, една нощ в 1 часа през нощта милицията я кара в дома на родителите й с детето на ръце, със счупен нос и обезобразена. Мъжът й я бил пребил, а съседите викнали органите на реда, след като чули виковете. Още тогава журналистката подава молба за развод, но бързо я оттегля. По-късно признава на сестра си, че едри мъже от ДС са я заплашили, че ще се появят в съда, ще кажат, че са й били любовници, ще я изкарат развратна и ще й вземат детето.

Тв говорителката владеела перфектно английски, френски, руски и испански. Мечтаела да води новините на различни езици по телевизията, но нямала връзки. Била сред най-известните дами в страната, но за съжаление, имала мрачен живот с мъжа си. По време на делата много хора посочват как неведнъж са виждали Георги да я бие по улиците.

Знаела няколко езика и искала да води новините на тях.
Знаела няколко езика и искала да води новините на тях.

Съседка свидетелства и за това как той намушква с нож ръката й, но пред роднините си заявява, че това е станало, докато е белила картофи - била се порязала.

Оказва се, че Таня е криела за всичко това от семейството си.