Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов. Кадър БНТ
Валери Найденов. Кадър БНТ

Чудят се как да направят правителство? Напротив, чудят се как да разтурят парламента пак

Политическата пиеса, която наблюдаваме в момента, поразително напомня на приказката "Царят е гол". С тази разлика, че го няма детето, което да каже какво виждат очите му. Защо за цяла седмица дрънкане по телевизиите никой не посмя да докосне дори с дълга пръчка очевадната истина, че поредната политическа катастрофа се дължи на партийнолистовата избирателна система? Защо очевидното е табу.

Детето го няма - има само слуги, които се надпреварват да бълват митове. Това им е професията. Ако зрителят иска да разбере какво всъщност се случва, трябва да започне със съмнението. Каквото и да ти баят от екрана, запитваш се – а не е ли тъкмо обратното?

Мислете като параноици! В

хаоса параноиците

винаги са прави

Например сега всички изглеждат адски загрижени как да сглобят някакво правителство и да спасят парламента. А не е ли тъкмо обратното – че са адски загрижени как отново да разтурят парламента? След като го направиха 3 пъти и сега са на път да го направят четвърти път, не е ли това истинската цел? А дали парламентът не пречи на елита?

И затова слугите на елита бълват фалшива реалност? Един виден социолог обяви, че коалицията между ПП и ДБ била противоестествена и затова е невъзможна. И всички говорещи глави взеха да кимат и това стана факт. Но нали само преди месец двете партии за малко да се обединят? Нали обещаха да го сторят след изборите? Нали цяла година крачат рамо до рамо? Как така изведнъж се оказаха несъвместими?

Ама ПП била лява партия. Това пък откъде се пръкна? Вгледайте се в основните фигури - все млади предприемачи с амбицията да изчегъртат по-старите предприемачи, за да им отнемат баницата. Кое им е лявото? Че вдигнали пенсиите? Нали това било станало по настояване на Корнелия Нинова?

Ама те били натовци. А не е ли обратното? В който и техен проект да се вгледате, все лъсва офшорката на някой близък до Путин руски олигарх.

А защо в парламента влиза енигма като "Български възход", която не е нито лява, нито дясна, нито каквато и да била? И как в последния момент се размениха с ИТН? Сто на сто има някакъв скрит замисъл.

Параноикът веднага ще каже, че ролята на "Възхода" е да вземе третия мандат и да направи

пак президентско правителство, само че ужким от името на парламента

След което парламентът ще е в капан – я е посегнал на правителството, я пак избори. Именно затова Стефан Янев не казва нищо конкретно – за да е съвместим с всички. Каквото и да каже, може да попречи на коалицията. Гениален замисъл.

След толкова политически лъжи има и едно наслагване на политически глупости. Например 3.4 процента отишли до урните, за да гласуват "не подкрепям никого".

Като не подкрепят никого, защо не

си стоят у дома?

За какво е това ненужно квадратче в бюлетината? Ами защото по закон изборите са задължителни. Като са задължителни, защо две трети не гласуват? Ами защото няма как да бъдат принудени.

Мрак. Умните глави са готови с решение – давайте по нещо на тези, които дойдат да гласуват. Демек купете ги. Ама нали купуването и продаването на гласове беше престъпление?

Като се замисли човек, защо да е престъпление, щом очевидно се купуват и продават и избираеми места, и мандати, и депутати. За големите играчи може, а за простия народ - не? Ромите в "Столипиново" не излезли да гласуват, защото никой не им платил. Ами може би са прави хората! Защо да гласуват безплатно, когато добре знаят, че нито една партия не представлява техните интереси? Хващам се на бас, че ако можеха да си излъчат свой депутат, щяха да правят дълги опашки пред секциите.

Негласувалите били несъзнателни? А не е ли тъкмо обратното – че тъкмо те са съзнателните, които не желаят да живеят в Матрицата? Преди години имаше едно изследване на "Алфа" за четенето на книги. Оказа се, че тези, които четат книги, не гласуват. Сега пак имаше същото изследване, но не забелязах дали е задаван този въпрос.

Мозъчната дейност изисква огромен разход на енергия и затова хората я избягват. Мозъкът е мързелив. Къде по-лесно е да попиваш безкритично измишльотините, които се леят от ефира.

Мързелът на мозъка се подхранва от кризата на вестниците –

когато човек чете текст, той е много по-склонен да размишлява критично. Но когато слуша радио, той се влияе от гласа и интонацията. Има хора, които толкова сладко говорят, че дори и най-голямата глупост гали ласкаво мозъка. По телевизията към тази ласка се добавят и външният вид, жестовете, сексапилът. Когато водещият прекъсва на второто изречение, логиката съвсем изчезва. Мисълта заспива и сънува готовата храна, която му се сервира от говорещите глави.

Политолозите пък така се нароиха, че вече са повече от овчарите. Народът бил разединен – декламират те по телевизиите – това била причината за кризата. А не е ли тъкмо обратното?

Отдавна отмина времето, когато семейства се развеждаха заради СДС и БСП, днес народът е единен в безразличието си. Самият факт, че две трети не гласуват, означава, че съвсем им е писнало и от партии, и от партийци.

Ако има някакъв "кливидж" (разлом), той е между народ и елит. Какво общо има народът с тези, които елитът е назначил за депутати? В парламента се разиграват само и единствено

конфликтите между различните групи на олигархията

Ако се вгледаме в кризата като проекция на битката в олигархията, изведнъж мъглата се вдига. Част от българската олигархия беше атакувана след натиск от вън – Абаджиеви, Банови, Бобокови, Божков и т. н. Друга част от родната олигархия стана проводник на този натиск, за да оцелее. В тази игра се включват и интересите на чуждите компании, те пък искат да се отърват и от двата клона на родната олигархия, за да разчистят терена. От техен ракурс това е "борба с корупцията". Сега са вплетени в битка на живот и на смърт и тя продължава повече от 2 години, разрушавайки институцията парламент.

Значи имаме сблъсък между 3 прослойки – местни барони, колаборанти и нашественици. И рефери, които също искат да вкарват голове - като например президента. Тази диагноза на кризата е груба, но тя е много по-близо до истината от приказките, които ви разказват по телевизиите слугите на различните олигархии. И лечението е просто – истински избори, с които народът да си избере депутатите пряко, без партийни листи.

И точно затова детето не е допуснато в приказката за голия цар. Пуснат ли го, ще им лъснат задниците.