Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОДКРЕПА: Клисарката защитава началника си от враговете му в расо.
ПОДКРЕПА: Клисарката защитава началника си от враговете му в расо.

Скандал за заловен с проститутки свещеник в първата седмица на Великия пост, когато християните трябва да бъдат смирени и незлобливи в сърцата си. И да имат чисти помисли към своя ближен.
Вместо това свещеници от Софийската епархия обвиниха свой колега, че подслонил в бараки, собственост на параклис в Суходол, три жрици на любовта. Нещо повече, приписват му дори и връзка с дамите, практикуващи платена любов. За случката е уведомен в сигнал на бившата кметица Анелия Добринова патриарх Максим. Жалбата е депозирана като официален документ с входящ номер в Светата Софийска митрополия. С документа разполага и "168 часа".
"Отец Иван, който отговаря за две църкви в жк "Суходол", е бил

заловен от патрулни полицейски екипи
неотдавна заедно с три жрици на любовта,

пише в писмото Добринова до Негово Светейшество. Практикуващите най-древния занаят били задържани в близост до параклиса "Света Троица". Подробности около скандала, възмутил отците в Софийската епархия, разказа друг свещеник, запознат подробно с историята. Според него засуканите проституиращи момичета, облечени в предизвикателно облекло и изложени на показ части от тялото, решили да си спретнат купон в бараките до самия параклис. Веселбата продължила до малките часове на новия ден. В знак на благодарност за предоставената територия момичетата канят за участие в купона и отец Иван. Към празнуващите се присъединили даже сводниците, които пристигнали по-късно да си търсят работничките, уточняват запознати. Злобни колеги, които имали зъб на отеца, съобщават на полицията. По-късно той обяснява на униформените, че било много студено и затова е дал подслон на дамите.
"Знам за инцидента. Но не съм бил свидетел. Не мога да бъда полезен с повече информация", обяснява другият свещеник отец Роман. Освен това е замесено името на колега и не е редно да коментирам, добавя отецът.
За разлика от сдържания духовник по-обстоятелствена е бившата кметица Добринова. В жалбата си тя не спестява на патриарха

нелицеприятни детайли
от битието на отец Иван

- позволявал си да провежда богослуженията пиян, през лятото ходел бос в църквата, а "расото му лъщяло от мръсотия". Отецът бил и нечистоплътен, според авторката на жалбата.
В документа , с който е запознат и викарият на Софийска митрополия отец Ангел, изобилства и от други подробности - отец Иван обичал да създава интриги между хората от квартала и да разпространява клюки. Без решение на Църковното настоятелство си построил жилище край църквата "Свети Георги", където за постоянно живеене било настанено и друго лице. Най-фрапиращото нарушение на духовника било, че копаел гробове. "Вярно е, но гробарят си беше ударил ръката и аз го заместих. Какво лошо има в това", опонира на нападките отец Иван.
Друго "безумие", посочено в сигнала до патриарха, е, че клисарките работели в сибирски студ в църквата, при положение че от кметството им осигурили дърва за отопление. Отец Иван обаче не благоволил да прибере дървата, а оставил служителките си да моржуват. Има съмнения, че свещите, които се продават в двете църкви, са купени от роми, тъй като нямат печат и са с различен цвят от обичайните.
В резултат на такива негативни действия от страна на свещеника спонсорство за църквата отказали влиятелни бизнесмени. Мотивът им, че свещеникът не работел за богоугодни дела, а за джоба си.

В списъка на отказалите се от финансиране дарители са и известни политици

"Срещу мен колега е организирал заговор, за да ми заеме мястото. И тази постановка с момичетата от Околовръстното е част от грозния сценарий и то по време на пост", каза набеденият отец Иван. Тъй като било време за добри дела, не било редно да коментира и най-сериозните прегрешения, в които го обвиняват - че проиграл в казина църковни пари. "От 12 г. ревизия на храмовете в Суходол не е извършвана. Никаква надлежна документация не съм виждала. Бизнесмени и заможни хора правят дарения, но парите изчезват незнайно къде", негодува пред "168 часа" бившата кметица. В жалбата си тя предлага като главен свещеник в Суходол да бъде назначен отец Роман. Мотивите са, че той бил сдържан, интелигентен и достоен.
"168 часа" потърси за коментар представител на Софийската митрополия, до която е адресирана жалбата на Добринова.
"Запознах се с документа. Изнесените факти ще бъдат проверени от независима комисия. След анкета с хората, ако нарушенията се потвърдят, ще предприемем съответни действия", заяви протосингелът на Софийска митрополия отец Ангел.

 

 

Анелия Добринова, бивш кмет на Суходол

Отецът занесе на гробищата матрак за почивка

- Г-жо Добринова, защо написахте жалба до патриарх Максим?
- Защото съм възмутена от поведението на отец Иван. Много закъснях със сигнала, но съм запознала част от ръководството на община Овча купел. Ето и примери - държи се лошо с хората, пиян провежда литургия. С една дума - отблъсна хората от черквата. А в днешно време това е единствената утеха за хората, да отидат в храма, да запалят свещица. Много хора идваха при мен и ми се оплакваха.
- От какво?
- По големи християнски празници хората от квартала отиват в църкви в Люлин и Овча купел, защото отецът служи пиян. Минути преди 12 ч започва службата на Великден. Отецът претупва нещата набързо. Много небрежно служи. Той се носи много небрежно. Не държи на външния си вид. Расото му е винаги много мръсно, както и връхните дрехи. Понякога под расото отецът няма и бельо. С джапанки. С мръсни крака.
- Какво знаете за случая с проститутките от Околовръстното шосе?
- За този инцидент разбрах от патрулиращите екипи на полицията. Казаха ми, че свещеникът е бил изненадан с три проститутки, в близост до параклиса. Отец Иван обяснил на полицията, че просто ги съжалил и затова ги е прибрал в бараки. Било много студено. Момичетата търсят клиенти за секс в района на Околовръстното шосе. Не зная дали не им е ползвал услугите.
- Защо не е правена ревизия на църквите в Суходол?
- Не зная дали изобщо има църковно настоятелство. Няма касиери. Когато попитах отеца защо няма, той ми отговори, че не е задължително. Любопитно е как се отчитат църковните пари - от дарения, от продажба на свещи, от частни треби. Аз не съм виждала никакви отчетни документи. Така е от 10-12 години.
- Разговаряхте ли с отеца?
- Много пъти сме разговаряли. Той обръща всичко на шега и не иска да дава отговори. Вече избягва срещите с мен. Притеснява мои роднини да ми въздействат да спра да се занимавам с него. И да не предприемам никакви крайни мерки спрямо него. Освен това свещеникът плете интриги в квартала. Настройва хората срещу другия свещеник, отец Роман.
- Какво се случи с магерницата към църквата?
- Отец Иван превърна магерницата към църквата, където хората готвят за курбаните, в свое жилище. Събира компании да пият. Един бардак. Не зная да има решение на Църковното настоятелство и на Синода за промяната. Има и други абсурди.
- Какви?
- Отецът си занесе на гробищата един матрак. Попитах го защо матракът е на гробищата. Отговори ми - за някоя баба , ако  стане лошо. Да я положим да легне. Прибрах у мен ключа от Обредния дом на гробищата. Той се разсърди, защото нямало къде да прекарва празници като Коледа и Нова година. Едни такива безсмислици, от които да ти се завие свят.

 

Отец Иван от храм “Свети Георги” в Суходол:

Не съм светец, клеветят ме

- Отче, вярно ли е, че полицията ви е заловила с три проститутки, работещи на Околовръстното шосе? Така пише в сигнал до патриарх Максим.
- Да, зная за този сигнал срещу мен с тежки обвинения. Става дума за борба за власт. Човекът, който е поръчал тази кампания, не е пожелал да тръгне директно срещу мен. Той е бивш разколник. Използва влиянието на ръководни фактори в община Овча купел, макар и бивши, за да ме дискредитира. Всичко е скалъпено, за да бъде хвърлено петно върху авторитета и името ми. Освен това църквата трябва да я съдят християните, а не хора, които са влизали един-два пъти през годината в храма. Великият пост е време за усърден молитвен труд. Затова не е редно да се впускаме в много, много приказки. А и светите отци казват - да си гледаме собствените прегрешения, а да не осъждаме брата си. На въпроса ви - от известно време тук има такива момичета, които да застават на Околовръстното шосе и се местят към параклиса. Тези случки са послужили като основа за инсинуация. Тъжно и смешно - да ми приписват три жрици на любовта, с които съм бил свързан.
- Полицията е уведомена за случая.
- Аз първи помолих за съдействие от Първо районно управление да вземат някакви мерки. По моя инициатива вече сме излели бетон, за да не могат да минават коли. Оградата е довършена.
- Обвиняват ви, че сте служил Света литургия пиян.
- Аз не казвам, че съм светец. И че не съм сядал да пия по една-две бири. Но това не означава, че има системност. Нещата са пресилени. Това са типичните прийоми на разколниците. Аз съм длъжен да се защитя пред моите началници в Софийска митрополия. Над мене има духовна власт - духовници, епископи. Обяснил съм им всичко. Имам подкрепа от цялата общественост. Не са верни обвиненията, че няма финансова ревизия на двете църкви. Напротив, имаме си отчети, бюджет, каквито са изискванията.
- Кой е поръчал негативната кампания срещу вас?
- Това е човек, загърбил духовното и търсещ финансовите облаги. Няма да го назовавам. Колега с расо. Приписват ми, че се готвя да го пребия. Не крия, карали сме се и то много лошо. Конфликтът ни е един и същ от години - някой вземал на друг требите, хляба. Колегата си има частна касичка в църквата, която си отваря сам. Предлагал е на хора пари, за да ме злепоставят. Внесох сигнал в митрополията за отстраняването на отец Роман.

 

Отец Роман: Умишлено ми пречи да работя

Отец Иван напълно тенденциозно ми пречи да работя. Нямам частни касички в църквата, както ме обвинява. В тези касички за миропомазване бърка и той. Нямам желание и мотиви за поста му. Отец Иван си прави нарушения и си търси оправдание. Отец Ангел ме попита дали съм готов да стана председател на църковното настоятелство. Ако го изместя, той ще ме съсипе. Бетонните огради са от 15 години и не са поставени заради проститутки.

СТУД: Жриците на любовта били приютени в постройките зад храма.
СТУД: Жриците на любовта били приютени в постройките зад храма.
Отец Роман
Отец Роман