Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“24 часа” от 4 октомври
“24 часа” от 4 октомври

Високомерието до нищо добро не води - нови избори няма да дадат друг резултат

Авариен сценарий за управление на държавата е бил лансиран от политолози дълго преди 2 октомври, разказа “24 часа” във вчерашния си брой.

Когато се е видяло, че прогнозите за поредния вот са, че новата конструкция на парламента ще е още по-нестабилна, те са лансирали парламентът да припознае служебния кабинет на Радев и той да управлява до Коледа. Помолихме за коментар социолога Кънчо Стойчев, президент на международната Асоциация “Галъп Интернешънъл”.

- Добър вариант за изход от заплетената ситуация с кабинета ли е според вас, ако парламентът не успее да състави работещо правителство, служебният кабинет с премиер Гълъб Донев, назначен от Румен Радев, да работи като редовно правителство до следващите извънредни избори?

- Това може да се случи само чрез волята на парламента, тоест мнозинство да го гласува. За мен вариантът е добър, но към него следва да се пристъпи само ако бъдат изчерпани вариантите за съставяне на ново правителство.

Ако проявят разум, това ще направят. В момента обаче всички са скарани с президента.

Кънчо Стойчев
Кънчо Стойчев

- Добър вариант ли е тезата, лансирана от Христо Иванов - президентът да модерира диалог между политическите сили и да им даде достатъчно време за намиране на изход?

- То това е и задължение на президента, но той все пак има ограничения и по конституция, и по здрав разум: не може безкрайно да се протака. Да, месец повече може да се бави, но има граница на търпимото. Сигурен съм, че Румен Радев ще я спази.

- Може ли да проработи съставяне на кабинет през механизма, лансиран от Борисов - чрез преговарящи екипи с другите политически сили по важните теми? 

- Това е единственият разумен и практикуван в цивилизованите страни вариант - диалогът е задължителен, високомерието до нищо добро не води. Особено когато изборите не излъчат ясен мандат за правителство.

- Коя е най-възможната конфигурация, по която може да се сглоби мнозинство за правителство?

- За съжаление, струва ми се, че по-скоро отиваме към нови избори. А идеята, че те ще ни дадат друг резултат, е глупава - не може, ако правиш едно и също нещо, да очакваш различен резултат.