Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Взел 150 лв. за цялата рода, но пропуснал да им обясни това

- За пореден път 13 очевидци не се явиха в залата на съда

“Не ходих да гласувам и не казах на роднините си. Изхарчих ги парите и т'ва е”. Това обясни пред Районния съд в Пловдив Георги Трайков, който е свидетел по делото за купуване на гласове срещу Ангел Карагьозов. 26-годишният мъж разказа, че пил бири със свой приятел на ул. “Крайречна” в “Столипиново”, когато непознат им предложил по 30 лв., за да упражнят правото си на глас.

“Беше младо момче. С него беше още един, който записваше. Аз взех 150 лв. - за майка ми, за баща ми, за брат ми”, заяви в съдебната зала Трайков. В предишни показания мъжът е обяснил, че са му дадени инструкции да отбележи ГЕРБ в бюлетината. Днес обаче каза, че не си спомня партия, а име. “Казаха, че за Мая Манолова май трябва да гласуваме. Сещам се за името, защото е по-интересно”, разказва Трайков.

Освен че са получили по 30 лв., за да гласуват, 26-годишният мъж и приятелят му Ники Иванов са били поканени от непознатия младеж да отидат в кафене на следващия ден, където да обсъдят какво друго да правят. “Имаше бая хора, млади момчета. Човекът дойде и ни разпредели. Аз имах задача да преброя блоковете в района на “Крайречна” с колко входове и апартаменти са”, каза Трайков. Присъстващите получили всякакви задачи - един трябвало да помага на трудноподвижните да стигат до урните с автомобил, друг бил изпратен да агитира местните, като за това щели да получат по още 50 лв. След изборите обаче не взели нищо.

“Говорихме си с приятелите, един го знаеше къде се намира този. Ходихме до училище “Димчо Дебелянов” в някакво магазинче за дограми. Оттам излезе един човек и каза, че няма да дава пари”, продължи разказа си свидетелят. Адвокат Орлин Търновалийски го попита дали разпознава Ангел Карагьозов, но той отрече да го е виждал или да е получавал пари от него.

23-годишният Сашо Памуков също беше разпитан от районните магистрати. “В нашата махала бяхме с двама приятели. Дойде един Ахмед ли, Амет ли, и раздаде по 30-40 лв., за да гласуваме за ГЕРБ. Аз взех и за баща ми”, обясни мъжът. Той добави, че са ги записали и за застъпници, но не е трябвало да ходят в секции. “Ще обикаляте в махалата и ще вземете 50-100 лв. казаха. Записаха ни 3 имена и ЕГН, но накрая нищо. Не знам защо не си получихме парите”, оплаква се в съда Памуков. Той не е ходил да си търси обещаното, но също е разбрал, че трябвало да се отиде при “дограмаджия”. “Отидоха десетина момчета, но казаха, че нищо не давал”, ядосан коментира мъжът. Ангел Карагьозов има фирма за дограма в "Столипиново".

Делото беше отложено за 21 ноември, понеже освен Памуков и Трайков, в съдебната зала трябваше да се явят още 13 свидетели. На предишното заседание също присъстваха само двама, а на отсъстващите без уважителна причина беше наложена глоба от по 100 лв. Този път липсващите се разминаха без санкции, защото съдия Теофана Спасова прецени, че неявяването им не пречи да се даде ход на процеса.

Според обвинението на неустановена дата между края на март и 4 април миналата година Ангел Карагьозов е събрал в офиса си хора, на които заръчал да обикалят адреси в “Столипиново” и да предлагат пари и рекламни материали на ГЕРБ, за да не объркат местните за кого да гласуват. Раздавали се по 30 лв., но с инструкцията да се плаща само на хора от ромски произход. Ако някой се съгласи, името му се записвало в тефтер. Пратениците на Карагьозов трябвало имали и втора задача - да убеждават хората да станат застъпници на ГЕРБ, както и да агитират други в махалата. Щели да получат по още 50 лв. за всеки избирател, който обещае да отбележи партията в бюлетината.

Мъжът има и второ обвинение. На 2 юли м.г. той е хванат да държи 45 боеприпаси калибър 9х19 мм, без необходимите мерки за сигурност.