Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мнозинството от руските спортисти нямат никакво желание да рискуват живота си в кървавия военен конфликт в Украйна. Най-непримиримите търсят всякакви начини да не са на адреса си, когато пристигне призовка от армията. Тези дни се заговори, че неколцина от щаба на руския национален отбор по футбол не са се върнали в родината след контролната среща с Киргизстан. Националите получават шанс да се съберат, да се видят и да поиграят футбол за първи път от година насам, след като УЕФА и ФИФА извадиха държавния и клубните тимове от всички възможни турнири. На киргизка земя те успяват да победят с 2:1, доказвайки, че не са забравили как се играе тази игра. В самолета за връщане обаче се качват по-малко хора в сравнение с групата, която е пристигнала. Засега руските власти не уточняват колко и кои точно представители на националния отбор са преценили, че е твърде опасно да се върнат на родна земя.
Затяга се примката около шията и на много други звезди на руския спорт. Европейският шампион по фигурно пързаляне Дмитрий Алиев също е призован да облече военната униформа и да нарами оръжието.

Повикан в армията е и неговият колега Макар Игнатов, въпреки че е само на 22 и е смятан за една от големите надежди на руското фигурно пързаляне. Талантът и медалите очевидно губят стойност, когато започнат да трещят оръжията. Поне такова е мнението на шефа на руския спорт.
„Спортната общност не би трябвало да се ползва с привилегии. Нашите момчета през годините са се доказали като патриоти и сега с готовност ще изпълнят дълга си към родината“, провиква се от трибуната на някакъв форум министърът на спорта Олег Матицин. Макар и пълен до козирката с агресивен национализъм, самият той едва ли ще получи повиквателна заради напреднала възраст и дебели политически връзки.
Не такова е положението с бившия футболист на „Евертън“ и националния отбор Динияр Билялетдинов. 37-годишният мъж останал неприятно изненадан, когато получил призовката, тъй като е държал оръжие за последно преди почти две десетилетия, докато отбивал военната си служба. Самият Билялетдинов не желае да говори с медиите, но това стори баща му Ринат, който твърди, че явно е станала грешка и синът му не би трябвало да бъде пращан да се бие в Украйна.
От подобна грешка се притесняват и руските футболни съдии. Шефът им Павел Команцев не изключи възможността част от елитните рефери да бъдат повикани в армията, но „успокои“ феновете, че има достатъчно резерви, които да ги заместят. Путин и неговата върхушка очевидно нямат резерви и включват във войната болни, стари и лишени от всякакъв военен опит. Шефовете на руските федерации по сноуборд и колоездене също признаха, че техни спортисти са получили призовки. Вероятно ще има и такива, които ще минат между капките. В Русия вече се говори за изготвяне на списък със спортисти, които са способни да донесат медали и престиж на страната си. Което ще отприщи невиждано досега съревнование кой е по-голяма звезда и съответно трябва да си остане вкъщи, и кой е по-малка и е годен да отиде на фронта. Страхът и несигурността ще мачкат психики и ще съсипват животи, а спортът ще бъде запратен в десета глуха. Но така е по време на война!