Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В самото начало, когато превземането на съседна държава все още бе наричано „специална военна операция“, мнозинството от спортистите подкрепяха и с двете ръце авторите на това смъртоносно приключение. Сега, няколко месеца по-късно, същите тези мъже, спечелили куп медали за родината, са изгубили онзи си пламенен ентусиазъм, с който подкрепяха военните действия. В пощенските си кутии бивши и настоящи звезди на руския спорт откриват повиквателни да се явят във военните окръжия и евентуално след това да заминат за фронта. Малцина са тези, които са готови веднага да нарамят оръжие и да отидат в чужда земя, за да взимат чужди животи.

Защо обаче се наложи големи имена в бокса, футбола, атлетиката и фигурното пързаляне по спешност да бъдат превръщани във войници. Да започнем с това, че Русия не успя да превземе Украйна за дни, седмици или най-много два-три месеца, какъвто бе първоначалният план. Вражеската армия се оказа по-боеспособна и мотивирана от предвиденото, а скоро стана и по-добре екипирана благодарение на оръжията, които дойдоха от Запада и САЩ. Вместо да празнува бърза победа, Владимир Путин се принуди да плаши света с ядрено оръжие и да обяви частична мобилизация. Официално от Москва не казаха колко точно ще бъдат привикани да помагат на професионалните войници, но обещаха да викат само запасняци с военен опит зад гърба си. Дни след началото на мобилизацията се оказа, че е започнала мобилизация на общо основание. И в списъците наред с твърде стари хора и такива с увреждания, са попаднали и популярни руски спортисти от близкото минало и настояще.

Най-разпознаваемото лице безспорно е бившият световен шампион по бокс Николай Валуев. Попадането му в списъка с мъже, които трябва да бъдат пратени на фронта, със сигурност изненада руското общество. Високият над 215 см гигант след отказването си от бокса се вля в редиците на партията на Путин „Единна Русия“ и някак изглеждаше имунизиран от опасността да бъде превърнат в пушечно месо. 49-годишният Валуев обаче прие поканата да се яви във военното окръжие хладнокръвно и се закле, че ще изпълни дълга си към родината.

„Дали ще отида? Разбира се, че ще отида! Следващата седмица със сигурност ще се явя в наборната служба“, заяви бившият боксьор, който бе известен с прякора Звяра. През 2009 г. той започва да изпитва силни болки по цялото тяло и след направените медицински прегледи се оказва, че има сериозни проблеми с костите, ставите и сухожилията. Наложи се да му направят две операции и след това да премине през тежък възстановителен процес. Здравословните проблеми слагат край на спортната и поставят начало на политическата му кариера. Заради огромните си размери и дългите години на унищожителни тренировки Валуев едва ли се е отървал изцяло от физическите си проблеми, но те не са взети предвид от комисарите, които решават кой да отиде на война и кой не. Звяра и за секунда не се замисля дали да не използва медицинската си история като оправдание да си остане вкъщи.

Кои още спортисти са повикани в армията и как някои от тях опитват да спасят кожите - четете в следващ материал на сайта.