Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев. Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Асен Василев. Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ

"Това, което политическите лидери обещават на своите гласоподаватели, трябва да го спазват. Ние дадохме много ясно обещание по време на кампанията, че няма да работим с ГЕРБ и ДПС и в момента го спазваме. Спазваме си обещанията, защото така трябва да се прави, но и защото имаме огромни ценностни различия с тези две партии. Начинът, по който са управлявали България е изключително вреден за развитието й. Очевидно българските гласоподаватели им гласуваха доверие и ги поставиха на първо и на трето място. Оттук нататък трябва да управляват".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред БНТ. И допълни, че ПП е готова да бъде партия в опозиция.

Василев заяви, че е абсолютно необходимо България да има правителство и не мисли, че отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ и ДПС означава, че няма да има правителство.

"Ключът е в мандатоносителя. Мандатоносителят трябва да каже ясно: "това е, в което ние вярваме". Например бюджет на постната пица - ние не вярваме в бюджета на постната пица и няма как да подкрепим такъв бюджет. Те вярват, че България трябва са се управлява по непрозрачен начин и са напълно щастливи, че съдебната реформа е приключила преди няколко години. Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в кацата, трябва да отидат в затвора".

По думите му ако ПП бяха направили коалиция с ГЕРБ в миналия парламент, управлението е щяло да бъде по-лесно и стабилно, но това би било предателство спрямо хората, които са им гласували доверие. На въпрос дали ПП все пак биха се коалирали с ГЕРБ на цената на компромиси, Василев коментира, че такава теория не съществува.

"Приемаме антикорупционен закон, слагаме г-н Рашков за шеф на КПКОНПИ, приемаме разследващ магистрат, който да може да разследва г-н Гешев, всякакви неща, които ние като предложихме, всички се разбягаха. ГЕРБ казаха, като предложихме тези неща, че това е началото на гражданска война. Това, което мога да обещая на гражданите е, че ние няма да предадем тяхното доверие".

Асен Василев е категоричен, че няма как парламентарната група на "Продължаваме промяната" да се разцепи.

"Ние трябваше да съставим партията за 2-3 седмици. Имахме 67 депутати и видяхте, че в една много сложна ситуация, със заплахи, с подкупи и т.н., нито един от тях не предаде каузата, защото нито един от тях не е в парламента, за да защитава личния си интерес".

За да разберем какво е свършило служебното правителство, ще ни трябват инструментите на парламентаризма, каза още той.