Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба СНИМКА: Ройтерс
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба СНИМКА: Ройтерс

Украйна е готова да предприеме всички стъпки на НАТО за успешна интеграция в Алианса, ако такива бъдат решени.

Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Според него, предвид фундаменталната промяна на ситуацията, Украйна разчита на положителна промяна в позицията на членовете на НАТО, които преди това бяха скептични към присъединяването на страната ни към НАТО.

"Бъдещето на евроатлантическото пространство се решава в Украйна. Евроатлантическата сигурност е невъзможна без победата на Украйна", каза министърът.

Той е убеден, че присъствието на Украйна в НАТО променя логиката и динамиката на процеса на евроатлантическа интеграция на нашата държава.

"Ситуацията се промени радикално. И дори държавите, които все още са скептични относно членството на Украйна в НАТО, трябва да преразгледат позицията си при тези нови обстоятелства", каза Кулеба.

Министърът напомни, че когато преди това Украйна е подала молба за членство в Европейския съюз, реакцията на някои столици, които са традиционно скептични в това отношение, също е била изключително сдържана.

"Но в крайна сметка това заявление промени динамиката и логиката на политическия процес и получихме статут на кандидат за членство в ЕС. Сегашното заявление също променя логиката и динамиката на процеса", отбеляза той.

Министърът отбеляза, че днес Украйна е държава, която въпреки войната продължава да провежда реформи, както и държава, която жертва най-добрите си синове и дъщери, защитавайки демокрацията.

Както подчерта Кулеба, сега топката е в полето на НАТО и ако Алиансът реши да определи списък от стъпки, които Украйна трябва да изпълни, за да завърши успешно процеса на интеграция, нашата държава е готова да ги изпълни.