Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството говори за "усложняване на обстановката в широкия Черноморски регион" вместо да използва думата война

Планът за бедствие и аварии на страната да бъде обновен, а запасите - проверени. Това е решил днес Съветът по сигурност към Министерския съвет начело със служебния премиер Гълъб Донев.

Съветът бе свикан шест дни, след като президентът Румен Радев организира консултативна среща заради войната между Русия и Украйна със служебния кабинет, шефовете на служби и военни на "Дондуков" 2.

Че ще свика съветът по сигурност Донев обяви в неделя. Още тогава стана ясно и, че той ще е по същата тема, но днес от правителството съобщиха, че е обсъждана готовността на местната власт и институциите за "реакция при усложняване на обстановката в широкия Черноморски регион".

Ето и цялото съобщение за срещата:

Готовността на местната власт за реакция при усложняване на обстановката в широкия Черноморски регион бе основна тема на провелото се днес заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, председателстван от премиера Гълъб Донев.

В хода на дискусията членовете на съвета се обединиха единодушно около решението отговорните институции да направят преглед и актуализация на плановете за защита при бедствия. Заедно с това представителите на местната власт в координация с МВР да организират преглед за наличностите и състоянието на индивидуалните и колективните средства за защита при кризи. Специален акцент беше поставен върху подобряване и засилване на взаимодействието между съставните части на единната спасителна система и органите на изпълнителната власт.

В рамките на заседанието на Съвета по сигурността бяха обсъдени и мерки за справяне с войната на пътя. Междуведомствена работна група ще изготви предложения за промени в законодателството, които ще имат за цел подобряване на безопасността на движението.

Снимка правителствена пресслужба
Снимка правителствена пресслужба