Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 650 хил. евро е осъден шведски бизнесмен заради 2 пъти над ограничението от 120 км/ч

Глобите за превишена скорост у нас да са спрямо доходите, както е в Швейцария и Финландия, съветват пътни специалисти.

В Швейцария например през 2010 г. бе платено най-високото парично наказание в света - 650 хил. евро. Глобата е наложена на 37-годишен швед, който пътувал в страната със своя Mercedes-Benz SLS. На пътя Берн - Лозана камера отчела, че той кара с 2 пъти над позволената скорост. Успял да развие 290 км/ч при ограничение от 120 км/ч.

Полицейският патрул засича нарушителя и успява да го спре. Изправен е на подсъдимата скамейка, а съдът установява, че скандинавецът е милионер. Спрямо това му е наложена и 6-цифрената сума.

Жител на Хелзинки и собственик на един от местните хокейни клубове пък е глобен с 200 хил. долара. във Финландия. С ферарито си бизнесменът Юси Салоноя игнорирал знак за ограничение на скоростта от 40 км/ч, ускорявайки до 90 км/ч. Бързо е изправен на подсъдмата скамейка.

През 2002 г. отново във Финландия един от шефовете на компанията Nokia е наказан да плати 116 хил. долара. Той кара с мотоциклет Harley Davidson, развивайки скорост 70 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Въпреки едва 20-те км/ч разлика богаташът е осъден сурово, тъй като съдът взема предвид доходите му.

Със солена глоба не се размина и милионерът Рейма Куисла. През 2015 г. той плати над 54 хил. евро, след като беше заловен да шофира своя автомобил със скорост 103 км/ч при ограничение 80 км/ч.

"Животът във Финландия е невъзможен за хората, които имат високи доходи или богатство. Обмислям да напусна страната", написа в своя Facebook профил тогава Куисла.

Сумата, с която бе глобен, зависеше от обявения му през 2014 г. доход. Богаташът декларирал 6 500 000 евро.