Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как “Възраждане” ще открои натовските ценности

Изобщо не се съмнявайте, този път правителство ще има. Изчегъртването писна. Но по-важното е, че този път набедените за изчегъртване партии ще имат повече мандати от тези, които ги чегъртат. А това коренно променя правилата на играта.

Ще се наложи поне една от “лошите” партии да бъде реабилитирана и това е ГЕРБ.

Залагам 10 лева, че през зимата ще ни управлява коалиция

между ГЕРБ и “Продължаваме промяната”. Ако се наложи, към тях може да се добави и “Демократична България”, да не мръзне отвън.

Да оставим настрана борбата с виртуалните демони на корупцията. Какви са геополитическите различия между тези три партии? Никакви. И трите ще скъсат с “Газпром”, ще подкрепят Киев и може дори да му подарят някой-друг раздрънкан МИГ-29. Що се отнася до икономическата политика – там са буквално близнаци. От една майка родени.

Защо да не се вземат под ръка? Злополучната коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ бе поне 100 пъти по-безпринципна и пак се случи.

Вярно, между Бойко и Киро има лоши чувства. Но те ще бъдат поканени на работна закуска в съответното посолство, след което и двамата мъдро ще минат на заден план, без да губят контрол върху партиите си. Следващият премиер на България може да се окаже я Томислав Дончев, я Даниел Митов – и двамата имат здрава евро-атлантическа закваска. А може и да е Деница Сачева, нали трябва да се дава път на дамите.

Асен Василев ще е вицепремиер, но се съмнявам дали ще получи финансовото министерство - то винаги е за водещата партия. Христо Иванов може също да е вице и да вземе пак правосъдието, което се утвърди като най-независимото министерство. В смисъл, че от него нищо не зависи. Но ако се разгори пазарлък за МВР, двете по-големи партии може да го отстъпят компромисно на ДБ.

Разбира се, тази картина се основава на наличните социологически прогнози. Възможни са изненади, но коалицията е просто неизбежна. Не знам защо повечето телевизионни експерти са на обратното мнение. Според мен те пропускат това, което казах в началото –

“лошите” станаха мнозинство и това сменя игрищата

Досега ГЕРБ и ДПС бяха табу. Партията “Възраждане” също е табу, но тя имаше едва 13 мандата. Така “добрите” партии, което ще рече ПП, БСП, ИТН и ДБ, успяха да съберат 134 мандата и някак си да се коалират. Но тяхната коалиция между ляво, дясно и неясно бе толкова противоестествена, че не можеше да не се разпадне. Все пак Господ гледа отгоре и наказва перверзиите.

Сега обаче

този Содом и Гомор е аритметически невъзможен

Според различните анкети ГЕРБ ще вземе между 66 и 72 мандата, ДПС - между 32 и 36, а “Възраждане” – между 29 и 32. Общият сбор на “лошите” партии ще се окаже някъде между 125 и 140. Ако добрите продължават да упорстват, че лошите са лоши, то значи, че и избирателите у нас са лоши и на добрите партии ще им се наложи да си търсят други избиратели.

Освен това лошите спокойно могат да вземат властта и повече да не я пускат, нали са мнозинство. За щастие, те имат принципи. Нито ГЕРБ би се коалирал с “Възраждане” или ДПС, нито “Възраждане” с другите две. Всъщност на този етап “Възраждане” май няма намерение да се коалира с никого, целта й е да остане в горда самота. След тези мощни изяви на Костадин Костадинов няма да му отива да е младши натовски партньор.

Но пък ако се тръгне пак към нови избори, има сериозна опасност следващия път

“Възраждане”

да се окаже водещата партия,

а двете най-верни прозападни партии, ПП и ДБ, да отпаднат. Ужас! НАТО не може да позволи такава катастрофа. Както казах, по време на работната закуска в посолството всичко ще бъде обяснено с най-културен тон.

ГЕРБ и ПП ще предпочитат да са само двете, за да имат по-големи дялове. Но дали ще им стигнат гласовете? Пак според прогнозите те могат общо да докарат между 110 и 130 мандата, т.е. работата е на кантар. Ако вземат само 121, пак са на ръба – от редовете винаги възниква някой предател. За да си вържат гащите, ще се наложи да кооптират и ДБ с неговите 20 мандата. Това ще им даде някъде между 130 и 150, предостатъчно за 4 години спокойно и хармонично съжителство.