Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МВнР на Северна Македония осъди освиркването на български химн.
Снимка: Ройтерс
МВнР на Северна Македония осъди освиркването на български химн. Снимка: Ройтерс

Сюжет 1

Снощният мач с Македония дойде дюшеш на нашите мачо-политици да наберат малко клети точки за изборите в неделя. ББ и Дългия не се стърпяха да се обслужат с техните counterparts като интелектуално ниво макета на стадиона. Виждате ли - как нямали евроценности, според руския газов евроатлантик и как ПП и ДБ са ги допуснали до преговори, според учиндолския мъдрец.

Сякаш ветото, което единият наложи, а на другия беше алиби за далаверите му няма никакво отношение към освиркванията. Ами каквото повикало - това се обадило. Справка - предният мач преди няколко години в Скопие, когато от такива ексцесии нямаше и помен.

Сюжет 2

Копейкин стреля толкова безпощадно със своя речетатив, че журналистите не насмогват на извиращите му отвсякъде “аргументи”.

Така например, в неговия руски мир референдумите в Украйна трябва да се признаят, защото вече международното право е потъпкано от Запада в Косово, което така станало самостоятелна държава. Т.е има прецедент. И великолепен whataboutism - ами Русия защо да не пуска бомби, НАТО не нападна ли Сърбия по същия начин?

Тънкият момент, на който зашеметените от стрелбата журналисти не могат да отреагират е, че НАТО се намесва, за да спре, а не да почне насилие. Нали не са атакували внезапно, след като хиляда пъти са отрекли в една февруарска сутрин. А хиляда пъти предупреждаваха един диктатор и агресор да спре насилието и етническото прочистване, което е престъпление срещу човечеството. Не, за копейковци това са подробности.

Е, няма как да вършиш престъпления от такъв мащаб в Европа и да чакаш някой да те търпи, като не ти пука за права и международни норми.

Ето как евразиец евразиецу око не вади.

Но ме е яд, че един журналист не се сеща да зададе на Копейкин въпроса: “Добре, щом сте единствената българска партия срещу всеки чужд интерес - кажете за едно ваше различно мнение с Кремъл?”

Сюжет 3

Любима теза на нашите евразийци напоследък е как рецептата за войната е просто тя незабавно да… спре. На въпроса как? Ами трябва да се седне и преговаря.

Добре, но не трябва ли Путин да прекрати войната като агресор и да се изтегли?

Не, двете страни трябва да проявят воля, а България да стане посредник.

Не знам дори си заслужава тази Титанична тъпотия да се дискутира - но тя е индикатор за степента на скудоумие или корумпираност на нашия Евразийски елит - а може би и двете.

Но забележете - никога няма да чуете, че Путин е виновен, че създава реална опасност за нашата сигурност със заплахата за ядрено оръжие, че трябва да отстъпи, че трябва да подкрепим Украйна с оръжие, защото е нападната, защото трябва да сме солидарни с жертвата и защото сме - по дяволите! - част от международна общност, основана на силата на правото, което нас защитава, а не правото на силата.

Евразийци сме ние и съвсем дотам.

Каква е връзката между трите сюжета?

Че в евразийския манталитет силата е всичко, правото е нищо.

Силният има изконното право да мачка по-слабия и това право е свещено - затова кой е дал право на НАТО да защитава по-слабите?

Силният трябва да наказва (примерно с вето) по-слабия и да изисква пълно подчинение на неговите интереси и разбирания за история. Русия - Украйна, Сърбия - Косово, България - Македония.

Както силният се клани на още по-силния и оправдава неговото насилие - така Сърбия и България се кланят на най-хищната, кръвожадна и жестока империя в историята на Европа - Русия.

Слава Богу, не всички българи.

(От фейсбук)