Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кийт Александър е ексшеф на Агенцията по национална сигурност и един от двамата главни изпълнителни директори на IronNet

Той продал “напомпани” акции и спечелил над $5 милиона, твърдят ищци

Компания, ръководена от бившия шеф на Агенцията по национална сигурност на САЩ (АНС) Кийт Александър, е обвинена от ищци за мащабна схема за измама с надценени акции. В колективен иск се твърди, че IronNet и нейното ръководство са подвели купувачи на акции чрез завишаване на прогнозите за растеж и съобщения за бъдещи договори, които не са се реализирали. В този период един от двамата изпълнителни директори на дружеството е именно генералът от резерва, който днес е и член и на одитния комитет на Amazon. Нещо повече, в интернет медии се твърди, че той е спечелил над $5 милиона, след като е разпродал свои акции в периода на "напомпването" им. Това е поредният високопоставен изпълнителен директор, обвинен, че се е възползвал от манията по "мем акциите", пише theintercept.com.

Кой е Кийт Александър

В миналото Кийт Александър е бил зам.-шеф на щаба на армията. През 2005 г. е номиниран от министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд за шефския пост на Агенцията за национална сигурност. Утвърден е от Сената на САЩ за назначаване в генералски чин на 7 май 2010 г. и е официално повишен в този ранг на церемония по-късно същия месец. Тогава той поема и Киберкомандването на САЩ. През юни 2013 г. Едуард Сноудън обвини Агенцията за национална сигурност, че тайно шпионира американския народ с одобрени от американския федерален съд програми за наблюдение като PRISM и XKeyscore. На 16 октомври 2013 г. беше обявено, че Кийт Александър и неговият заместник Крис Инглис напускат постовете си (от март 2014 г.) На 13 април 2016 г. президентът Обама съобщи, че Александър е член на неговата Комисия за подобряване на националната киберсигурност.

По това време бившият генерал вече е съосновател и един от двамата главни изпълнителни директори на технологичната компания IronNet Cybersecurity, която предлага услуги по киберсигурност на компании. Той я създава след напускането на държавната администрация и използва в дейността й своята програма IronDefense, както и екип от анализатори и експерти по киберсигурност. Компанията е със седалище във Фултън, Мериленд, и с офиси в Ню Йорк и още четири града. През октомври 2015 г. IronNet получава $32,5 милиона финансиране от Trident Capital Cybersecurity (днес ForgePoint Capital) и Kleiner Perkins Caufield & Byers. През май 2018 г. дружеството събира допълнителни $78 милиона в кръг, воден от C5 Capital заедно със съществуващите инвеститори ForgePoint Capital и Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Делото е заведено от малки инвеститори

в IronNet в Окръжния съд на САЩ в Александрия, Вирджиния, през април т.г. През юни Johnson Fistel, национално призната адвокатска кантора за правата на акционерите, както и други кантори обявяват, че е заведен колективен иск от името на всички акционери, които са закупили ценни книжа на дружеството между 15 септември 2021 г. и 15 декември 2021 г. Според ищци компанията е дала големи обещания в полза на вътрешни лица за бърза разпродажба на акции на невежи инвеститори на дребно, пише theintercept.com. В жалбата се обвиняват IronNet, нейните главни изпълнителни директори и нейният главен финансов директор в нарушения на Закона за борсата на ценните книжа от 1934 г. Твърди се, че ответниците са направили съществено неверни и подвеждащи изявления и не са разкрили известни неблагоприятни факти за бизнеса на IronNet. Компанията е надценила значително своите бизнес и финансови перспективи. Дружеството не е установило ефективен контрол и процедури за публично оповестяване, за да гарантира, че то е навременно, точно, пълно и неподвеждащо, става ясно от www-globenewswire-com.

IronNet, която рекламира системи за защита срещу хакери и други форми на електронно проникване, разчита в голяма степен на

имиджа и репутацията на бившия топслужител

на разузнаването

"Като ръководител на Киберкомандването на САЩ аз имах отговорност за защитата на нацията", казва Александър в промоционален видеоклип, който стартира на началната страница на компанията. "Идентичността на компанията е по-тясно свързана с експертизата и влиянието на един човек или малка шепа хора", коментира Уша Родригес, професор по право в Университета на Джорджия.

Джоузеф Депа, говорител на IronNet, отказва коментар.

През август 2021 г. IronNet става публично търгувана компания чрез сливане с "компания за придобиване със специална цел" (SPAC), информира theintercept.com. Това са компании без търговски операции, създадени за набиране на капитал чрез първоначално публично предлагане или с цел придобиване или сливане със съществуваща компания. Известни още като "дружества с празни чекове", SPAC съществуват от десетилетия, но популярността им рязко нараства в пандемията през 2020 г. и 2021 г., с над 3000 листвания през миналата година. Инвестиционната лудост затихва през последните месеци след

вълна от скандали

за подвеждане

на инвеститори,

свързани със сливанията на SPAC, пише theintercept.com.

На 14 септември, малко след като IronNet успешно завършва своето сливане и преминаване към публично търгувана компания, тя пуска съобщение за медиите. В него обявява прогноза за $75 милиона годишни периодични приходи за следващата фискална година чрез разширената си клиентска база. Кийт Александър, цитиран в съобщението, казва, че компанията ще се възползва от "експлозивното нарастване на активността на противника, която виждаме". Уебсайтът на компанията описва конкретни киберзаплахи от Русия и Иран.

На следващия ден, според жалбата, акциите на IronNet набъбват от $23,32 на $32,12, тъй като Reddit и други платформи, посещавани от инвеститори на дребно, пишат с ентусиазъм за ролята на бившия шеф на Агенцията за национална сигурност начело на фирмата, обещаваща висок ръст на приходите. Скокът на цената на акциите с 38 процента е толкова бърз, че Нюйоркската фондова борса за кратко спира търговията.

На 20 септември м.г., както става ясно от делото, главният финансов директор Джеймс Гербър е обещал, че предстоят "големи трансакции" на събитие на компанията за финансови услуги Wells Fargo, което довежда до нов скок в цената на акциите.

След това, между 18 октомври и 22 ноември Кийт Александър продава над 85% от акциите си, показват отчети на Комисията по ценни книжа и борси, и получава повече от $5 милиона. В жалбата се твърди, че "ценните книжа на IronNet са били изкуствено завишени със значими погрешни твърдения и пропуски на ответниците относно прогнозите за компанията и краткосрочния й растеж", както и че продажбите на права на акции на Александър "са били в малък и подозрителен времеви период от пет седмици".

На 12 декември 2021 г. IronNet преразглежда прогнозите си до $30 милиона годишни периодични приходи, което е с 60% намаление. След новините за ревизираните прогнози акциите на IronNet падат с 31% същия ден, като се тъгуват за $6,80.

В делото срещу IronNet се споменават главният съизпълнителен директор

Уилям Уелч и главният финансов директор Джеймс Гербър, като се твърди, че са направили неверни изявления. Според жалбата обещаните договори не се реализират. Не е факт и "новият импулс на клиентите", обещан от Уелч, се казва в делото. (Матю Олсън, съосновател на IronNet, който сега е помощник главен прокурор на отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието, не е посочен в съдебния процес.)

На 15 септември 2022 г. seekingalpha-com съобщава, че цената на акциите на IronNet е паднала с повече от 47% в предпазарната търговия в четвъртък. Преди това съизпълнителният директор и председател на IronNet Кийт Александър казва, че неговият колега Уилям Уелч и главният финансов директор Джеймс Гербър се оттеглят и че компанията ще намали екипа си с 35%. Александър остава единствен изпълнителен директор на IronNet. Новият финансов директор ще бъде "опитният изпълнителен директор по софтуер и киберсигурност" Камерън Пфор. Според изявлението на Кийт Александър промените са направени, защото

компанията се е сблъскала с "неочаквани насрещни ветрове

в нашия трансакционен бизнес през това тримесечие”. Той допълва, че IronNet ще оттегли публикуваните по-рано прогнози за фискалната си 2023 г.

"Дори ако IronNet се справи с проблемите с ликвидността, инвеститорите остават със западащ бизнес, който далеч не е рентабилен", казва анализаторът на BTIG Грей Пауъл.