Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Газопровод. СНИМКА: АРХИВ
Газопровод. СНИМКА: АРХИВ

Мистериозни течове в Северен поток 1 и 2 предизвикват тревога в Европа

Европейските държави разследват три мистериозни теча в два големи газопровода между Русия и Европа, съобщи Би Би Си.

Причината за повредата на "Северен поток" 1 и 2 не е ясна, но според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков саботажът не е изключен. Той каза, че е "изключително загрижен" за инцидента, а версията за умишлена атака ще бъде разследвана.

Операторът на "Северен поток 1" каза, че подводните линии едновременно са претърпели "безпрецедентни" щети в рамките на един ден.

И двата тръбопровода са горещи точки в енергийната битка между Москва и Европа.

Каквато и да е причината за повредата, тя няма да се отрази незабавно на доставките на газ за Европа, тъй като нито един от тръбопроводите не работеше така или иначе.

Европейският съюз по-рано обвини Русия, че използва намаляването на доставките на газ, за ??да изнудва Европа, но Москва отрича това. В него се казва, че санкциите срещу Русия правят невъзможно правилното поддържане на газовата инфраструктура.

Непотвърдени съобщения в германските медии гласят, че властите не изключват атака срещу подводната газова мрежа.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен коментира, че е твърде рано да се правят заключения, но "трудно можем да си представим многобройните изтичания да са съвпадение".

Газопроводът "Северен поток 1", който се състои от два успоредни клона, не транспортира газ от август, когато Русия го затвори за поддръжка.

Простира се на 1200 км под Балтийско море от руското крайбрежие близо до Санкт Петербург и стига до североизточна Германия. Нейният тръбопровод близнак, притежаван от Русия, "Северен поток 2", беше спрян след началото на руската инвазия в Украйна.

Въпреки че нито един от тръбопроводите не е в експлоатация, и двата все още съдържат газ.

Германските, датските и шведските власти разследват инцидентите.

Операторите на "Северен поток 2" предупредиха за загуба на налягане в тръбопровода още в понеделник следобед. Това доведе до предупреждение от датските власти, че корабите трябва да избягват района.

Часове по-късно шведските морски власти също издадоха предупреждение за два теча в "Северен поток 1".

Операторите на газопровода казаха, че е невъзможно да се прецени кога ще бъде възстановена инфраструктурата на системата.

Цените на енергията скочиха, откакто Москва нахлу в Украйна, а оскъдните доставки могат да повишат още повече разходите.

Нарастват опасенията, че семействата в ЕС няма да могат да покрият разходите си за отопление тази зима.

Полша ръководи усилията за ограничаване на зависимостта от Русия, като планира откриването на нов газопровод.

Балтийската тръба ще бъде нова връзка за норвежкия газ към Европа, която ще позволи на страните на юг от Полша, включително Словакия и Чехия, да имат достъп до нея.