Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофата с Любенов стана пред търговски център. СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА "КАТАСТРОФИ В СОФИЯ"
Катастрофата с Любенов стана пред търговски център. СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА "КАТАСТРОФИ В СОФИЯ"

Призивът за обесването естествено е хипербола. Но става дума за налагане на най-суровото наказание след поредната ужасяваща катастрофа, която предизвика пиян и надрусан келеш.

Преди десетина дни написах коментар в „24 часа“ след поредица от катастрофи и всекидневните съобщения за пияни и дрогирани. Обявих, че от тях вече ме е страх да шофирам, което също е преувеличено, но трябва да се бие камбаната. Особено след като Георги Семерджиев с цяла папка фишове и актове отне два човешки живота.

Получава се дежавю - ситуациите се повтарят като под индиго, както и профилът на престъпниците-шофьори. Пияни и надрусани с мощни автомобили и убийствена скорост и с цял том фишове и наказателни постановления отнемат човешки животи.

Помислете само – така се случи с убийството на Милен Цветков, така загинаха две млади жени, пометени от Георги Семерджиев, така и преди дни Димитър Любенов уби един чуждестранен гражданин, а спътницата му най-вероятно ще остане инвалид. И при трите случая няма спирачен път.

Никак не е учудващо, че след поредната трагедия главният прокурор Иван Гешев също за пореден път призова да се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. Но това е едната от възможностите. Когато слава Богу се размине без пътен инцидент. То при катастрофата автомобилът е станал на хармоника, все тая дали ще го отнемеш, или не.

В такива случаи прокуратурата трябва да пледира за най-тежкото наказание. Вече се води дискусия дали когато пиян и нашмъркан шофьор причини катастрофа, особено със смъртен случай, деянието да не се води умишлено. Особено при липсата на какъвто и да било опит на джигита да предотврати катастрофата. Както сочи законът за подобни случаи, НК предвижда от 3 до 15 години… Ето за такова „обесване“ говоря. Нека прокуратурата да поиска максимума, а съдът да решава. Във всеки случай аз не знам какво трябва да се случи, за да се даде максимална, или близката до нея по тежест присъда. Някой да обърне автобус, пълен с деца ли?

Самият аз съм скептик по отношение на завишаването на наказанията с превантивна цел. Законът е достатъчно строг. Въпросът е най-после някой да изпита „цялата му строгост“.

Иначе съм съгласен с призива: „Карай умно, стигни жив.“ Но и това е относително. Защото и шофьорът на двамата французи от околовръстното си е карал умно и е искал да стигне жив. Проблемът е, че при комбинацията от дрога и алкохол умът отсъства.